mercredi 5 septembre 2007

NO KID


sau 40 de motive de a nu avea copii, asa se numeste cartea lui Corinne Maier, psihanalist care a starnit deja controverse in 2004 incalcand flagarant regulile corectitudinii politice in cartea "Bonjour paresse" (Buna ziua lene).
De data asta Corinne Maier vrea sa-i deculpabilizeze pe cei ce au facut alegerea de a nu avea copii sau pe parintii care uneori se simt la limita crizelor de nervi din cauza progeniturilor lor.
Ecourile acestei carti au ajuns pana in Romania starnind valuri de indignare in randurile localnicelor "merdeuf" (prescurtarea oarecum peiorativa folosita in carte pentru "mère de famille"). Evident, acolo nimeni nu a citit cartea dar multi s-au grabit sa o infiereze cu mânie politic corecta.
Comentariile starnite pe forumuri ii pun la indoiala autoarei calitatile de mama si chiar pe cele umane. Asta pe baza unei carti pe care nici macar nu au citit-o ceea ce ma face sa dau dreptate unor afirmatii facute de autoare despre societatea in care traim chiar daca la inceput mi s-au parut exagerate.
Revin mereu cliseele "sa cresti un copil e cea mai mare fericire"... Hmmm, atunci (spune Corinne) de ce nu se inghesuie tinerele sa devina bone sau educatoare, de ce nu accepta nimeni sa aiba grija pe gratis de o progenitura care nu face parte din propria familie?

Cartea este un pamflet si ca orice pamflet contine multe exagerari insa stilul e amuzant si provocator, e de fapt o incercare de a ne face sa ne gandim la locul copilului in societatea moderna si la ratiunea dorintei de a avea copii. Se vrea si o caricatura a parintilor de azi, ce cad uneori in adoratie in fata propriei odrasle. E imposibil sa nu te recunosti macar in una din situatiile descrise cu umor, indiferent pe ce parte a baricadei te afli.

Titlul vrea sa creeze impresia unui indemn de a nu avea copii insa cele 40 de motive sunt de fapt sfaturi pentru a-i avea 'altfel', deculpabilizand, fara dramatizarea oricarui gest, fara sa-ti indepartezi prietenii si sotul, fara sa pui copilul pe un piedestal, fara sa te 'sacrifici', fara sa-l folosesti drept motiv pentru lipsa de curaj de a realiza ceva ("nu pot sa fac/schimb/calatoresc, am copii de crescut").
Dupa Corinne, faptul ca in societatea de azi femeia alege momentul cand sa devina mama constituie un motiv enorm de responsabilizare si deci de culpabilizare, 'eu l-am dorit, sunt responsabila pentru el'. Asta nu era valabil pe vremea parintilor nostri unde copilul nu venea programat cu ani inainte. Dupa parerea ei, mamele de azi culpabilizeaza (prea) mult: ca nu sunt suficient de disponibile, ca nu au timp sa-i gateasca echilibrat, ca au intarziat intr-o seara, ca l-au dezvatat prea repede de pampers, ca nu l-au alaptat pana la 2 ani, ca i-au dat sa guste spuma de la bere etc etc

Cartea are deasemenea meritul de a pune intrebari la care azi putini se mai gandesc din cauza presiunilor societatii. Ce inseamna de fapt 'dorinta de a avea copii'? Ii dorim pentru binele lor? Pentru binele nostru? Al societatii? Psihologii spun ca a dori binele altcuiva e cel mai mare deserviciu pe care i-l poti face, pentru ca vei incerca sa-i impui 'binele' tau si, mai devreme sau mai tarziu, ii vei cere sa plateasca pentru 'binele' ce tot tu i l-ai impus. De aceea 'a educa' e o misiune extrem de dificila la care ar trebui sa ne gandim mai mult si mai bine inainte de a aduce pe lume o fiinta umana.

Se zice ca la intrebarea lui Marie Bonaparte ce trebuie sa faca sa "fie bine" pentru fiul ei, Freud i-a raspuns: "nimic, orice vei face va fi rau".

Sigur, cartea nu e o capodopera insa e o lectura placuta, un 'clin d'oeil' adresat celor cateva milioane de celibatari culpabilizati de discursurile mediului ambiant sau parintilor ce ajung uneori la capatul rabdarii.

Aucun commentaire: