samedi 29 septembre 2007

Principiul lui Peter

"Un om nu renunta pana nu-si atinge gradul de incompetenta", acest principiu se confirma in discutiile si articolele pe care le-am citit in ultima vreme despre incalzirea globala. Asta nu ar fi mare lucru insa unii nu abandoneaza nici dupa ce au atins demult acest grad, este cazul unui articol de Traian Ungureanu unde dl jurnalist isi depaseste cu brio nivelul de incompetenta aberand pe teme despre care e evident ca habar nu are.
Dupa o logica numai de el cunoscuta, cateva previziuni neimplinite facute de unii sociologi acum 200 de ani (vezi Malthus ) sau unele mai "recente" de acum vreo patruj de ani, invalideaza in fata domnului Ungureanu toate modelele stiintifice si toate articolele publicate de toti cercetatorii de la inceputuri si pana azi in vecii vecilor. Sa spunem ca e doar din rea-vointa si nu din interes faptul ca vorbeste doar despre cateva 'vechi preziceri' ne-adeverite (dealtfel e vorba de carti scrise pentru publicul larg nicidecum de rezultate stiintifice) insa nu sufla nici un cuvintel despre predictiile care s-au confirmat?

Cel mai hilar este insa modul in care se refera la stiinta: vorbeste despre "incertitudini stiintifice", "controverse", "observatii contradictorii", "teorii incomplete" si "stiinta partiala si incipienta". Ceea ce pare sa nu fi aflat dl filolog Ungureanu e ca stiinta nu ofera niciodata adevaruri absolute, pentru asta trebuie dansul sa faca o tura la popii din cartier care-i vor servi doza maxima de certitudini. Nu numai ca in stiinta controversele sunt normale dar ele sunt absolut necesare. De fapt astea sunt principiile de baza ale stiintei: incertudinea si controversele, fara ele nu ne-am plimba azi pe internet ci am sta sa numaram matanii avand 'siguranta' absoluta ca o fiinta supranaturala are grija de planeta si, pe deasupra, ne supravegheaza fiecare miscare.

Toate deciziile noastre se bazeaza pe cunostintele pe care le avem la un moment dat, indiferent de faptul ca ele vor fi confirmate sau infirmate mai tarziu. Dealtfel, faptul ca imunologia era 'incipienta' nu l-a impiedicat pe Pasteur sa inventeze vaccinul iar faptul ca exista multe necunoscute in ceea ce priveste virusul HIV nu inseamna ca mii de vieti nu sunt salvate azi datorita triterapiei. Ce-i pasa insa dlui Ungureanu daca el a descoperit "vinovatul": stiinta care "nu stie tot".

Iar in final, revine argumentul pueril cum ca toti savantii care sustin ca activitatea umana are un potential periculos pentru echilibrul climei uneltesc in slujba marxist-leninistilor pentru distrugerea economiei si renuntarea la progres. De aici insa nu mai comentez nimic caci tine de domeniul psihiatriei si mi-as atinge eu insami gradul de incompetenta.

Un alt articol ce confirma principiul lui Peter, parca si mai aberant, este scris de competentul Aligica. Dansul se afla in plin delir paranoiac, aflam ca suntem victimele unui imens complot in care o misterioasa "miscare ecologista" planetara aloca miliarde de dolari in scopul falsificarii rapoartelor tuturor stiintificilor de pe glob , plus cumpararea mass-mediei internationale pentru difuzarea de stiri socante si lacrimogene. Mai aflam ca exista o "masina de PR a alarmismului", condusa de... nu se stie prea bine de catre cine, ca oamenii de stiinta ne mint in scopul de a.. se simti utili(?!), ca jurnalistii publica la comanda (a cui?) articole catastrofiste bine sponsorizate (de cine? asta "uita" sa ne spuna dl Aligica)
Dl Aligica e economist (ha! credeati poate ca are vreo competenta in climatologie?) si are un profund dispret pentru stiinta, studiile a 2500 de stiintifici nu valoreaza nici 1% din parerea personala a unui contabil speriat ca ii dispar banii de numarat...
Desi n-a fost usor, am citit totusi pana la capat sperand ca aflu odata si odata ceea ce toata lumea asteapta cu sufletul la gura: cine sunt acesti manipulatori ai planetei si ce scopuri au?
Insa, din pacate, dl AldeGica nu ne spune asa ca nu-mi ramane decat sa fac presupuneri:

Sa fie Al Gore? suparat ca n-a reusit sa culeaga 50% din voturile americanilor s-a apucat sa joace pe degete organizatiile mondiale incepand cu ONU si IPCC, sa manipuleze presa din vreo 130 de tari si sa mituiasca cercetarea stiintifica mondiala ca sa bage lumea in sperieti?!
Sa fie Ben Laden? asta ar avea un motiv serios, daca ne arata sperietoarea cu incalzirea planetei poate ne transformam toti in beduini, ne infasuram in cearceafuri si indeplinim astfel dorintele profetului de islamizare globala.
Sa fie Lex Luthor?
Darth Vador?
Mickey Mouse?
Men In Black?

Sper sa afle curand domnii Ungureanu si Aldegica cine-i 'criminalul', sa nu ne lase sa murim asa, incinsi, manipulati si prosti.

Io una, daca aflu cine-i manipulatorul mondial, promit ca viu si spun aici, sa stie toata lumea.

Uite si articolele pentru cine are timp de pierdut:
Aligica
Ungureanu

Aucun commentaire: