vendredi 5 octobre 2007

Cercetarea improbabila...

... sau studii care nu pot si nu trebuie sa fie reproduse. Cercetari care ne fac mai intai sa radem si apoi sa ne gandim.

Unii spun ca cercetatorii isi aleg in mod voit teme "la moda" (gen incalzirea globala) pentru a-si umple buzunarele, altfel banii n-ar ajunge la cei ce vor sa 'studieze' efectele razelor de luna asupra neuronilor de broasca. Nimic mai fals. Ca dovada, ieri la Universitatea din Harvard s-a desfasurat a 17-a editie a decernarii premiilor Ig Nobel, un fel de anti-Nobel care se acorda in fiecare an celor mai traznite si mai inutile cercetari stiintifice.
Premiile sunt inmanate de 'adevaratii' castigatori ai Nobelului iar la sfarsitul ceremoniei sunt lansate avioane de hartie dinspre audienta spre scena si invers...

Anul acesta a fost un an bogat in cercetari bizare:

- "Efectele Viagra asupra senzatiei de decalaj orar la hamster" -articol publicat de 3 cercetatori argentineni in revista academiei de stiinte din tara lor. A luat premiul Ig Nobel pentru etologie

- "Efectele secundare in cazul inghitirii de sabii" - articolul publicat de doi cercetatori, britanicul Brian Witcombe si americanul Dan Meyer, a luat premiul pentru medicina

- Extragerea vaniliei din balegar de vaca" - articol publicat de japonezul Mayu Yamamoto, cercetator care va asista vineri, la Cambridge, la lansarea unei noi inghetate create in cinstea lui: "Yum-a-Moto Vanilla Twist".

Ig Nobelul pentru pace a fost decernat Laboratoarelor din Dayton pentru "bomba gay", o arma chimica ce provoaca soldatilor inamici o 'atractie sexuala irezistibila'

Premiul pentru lingvistica a revenit spaniolilor care au studiat reactiile diferite ale sobolanului cand asculta japoneza sau olandeza... vorbite de-andoaselea.

Premiul pentru nutritie a fost adjudecat de Brian Wansink de la Universitatea Cornell (New York) pentru inventia "castronului fara fund", un bol care se umple singur si care imi aminteste de un personaj fantastic si pestii lui dintr-o legenda veche de vreo 2000 de ani

Pentru cine vrea sa afle mai multe despre castigatorii celor 17 editii, aici e siteul oficial cu numele tuturor castigatorilor.


Iata selectia mea de premii acordate de-a lungul vremii:
1991 Jacques Benveniste, premiul pentru chimie acordat pentru descoperirea "memoriei apei", "rezultat" stiintific ne-dovedit si ne-reprodus de care insa se agata acum cu disperare adeptii homeopatiei din lumea larga .
tot 1991 : Robert Klark Graham - premiul pentru biologie acordat pentru creerea unei banci de sperma care accepta ca donatori exclusiv castigatori de premii Nobel si campioni olimpici (Repository for Germinal Choice).

1992 : premiul Ig Nobel de istorie a revenit protestantilor francezi care intr-un exces de zel au sters picturile preistorice din grota de Mayrière , sub pretextul unei campanii de ... inlaturare a grafitti-urilor din regiunea respectiva

1993 : premiul Ig Nobel de medicina a fost atribuit lui James F. Nolan, Thomas J. Stillwell si John P. Sands Jr., terapeuti, pentru memoriul "gestiunea corecta a unui penis prins intr-un fermoar"

1994 : premiul Nobel de matematica revine Bisericii Baptiste din Alabama pentru estimarile regiune cu regiune a numarului de cetateni destinati infernului daca nu se pocaiesc.

1995 : premiul Ig Nobel de literatura a fost castigat de David B. Busch si James R. Starling de Madison, din Wisconsin, pentru memoriul intitulat "Corpurile straine rectale: studiu de caz si trecere in revista exhaustiva in literatura mondiala"
Dintre corpurile respective se citeaza: 7 becuri electrice, o pusca, o cutie de tabac, o sticla de ulei, 11 fructe si legume diferite, o coada de porc congelata, o revista etc.

1996 : premiul Ig Nobel pentru fizica a mers la Robert Matthews de la universitatea Aston, Marea Britanie, pentru demonstratia, foarte serioasa, a faptului ca tartinele cad mai des pe partea unsa cu unt.

1997 : premiul Ig Nobel pentru medicina lui Carl J Charnetski si Francis X Brennan Jr de la Universitatea Wilkes si James F. Harrisson de la Muzak Ltd. din Seattle pentru descoperirea faptului ca ascultarea muzicii in ascensor contribuie la stimularea productiei de imunoglobulina A si ajuta astfel la combaterea gripei .

1998 : premiul Ig Nobel pentru inginerie a securitatii merge la Troy Hurtubise din North Bay, Ontario pentru inventia si testarea pe propria persoana a unei armuri contra ursilor grizzly.

1999 : premiul Ig Nobel pentru pace castigat de Charl Fourie si Michelle Wong din Johannesburg, Africa de Sud, pentru inventia unui antifurt de masina care combina un detector de persoane si un lansator de flacari.

2000 : premiul Ig Nobel pentru fizica revine lui Andre Geim de la Universitatea Nimègue, Olanda, si lui Sir Michael Berry de la Universitatea din Bristol pentru utilizarea electromagnetilor in scopul de a face o broasca sa intre in levitatie.

2001 : un an excelent, 2 premii care trebuie mentionate: cel pentru medicina decernat lui Peter Barss de la Universitatea McGill din Montréal pentru raportul medical privind ranile provocate de caderea nucilor de cocos.
Si cel pentru fizica decernat lui David Schmidt de la universitatea din Massachusetts pentru raspunsul partial la intrebarea " de ce perdeaua de la dus se indoaie catre interior?"

2002 : premiul Ig Nobel pentru matematica castigat de K.P. Sreekumar si raposatul G. Nirmalan de la universitatea agricole din Kerala, India, pentru " estimatarea suprafetei totale a elefantilor din India".

2003 : premiul Ig Nobel pentru cercetare interdisciplinara le-a revenit domnilor Stefano Ghirlanda, Liselotte Jansson si Magnus Enquist de la universitatea din Stockholm pour studiul, foarte serios asupra "puilor de gaina care prefera oamenii frumosi"

2004 : premiul Ig Nobel pentru medicina e castigat de Steven Stack de la universitatea Wayne din Detroit, Michigan, si James Gundlach de la universitatea Auburn, din Alabama, pentru articolul asupra « influentei muzicii country asupra sinuciderilor ».

2005 : alt an excelent in cercetari traznite. Premiul Ig Nobel pentru pace revine cercetarilor lui Claire Rind si Peter Simmons de la universitatea din Newcastle pentru studiul activitatii cerebrale a unei lacuste in timp ce se uita la sevente din Razboiul Stelelor.
In acelasi an premiul Ig Nobel pentru chimie a revenit domnilor cercetatori Edward Cussler si Brian Gettelfinger, de la universitatea din Minnesota si din Wisconsin, pentru experientele ce au raspuns la intrebarea: "oamenii inoata mai repede in sirop sau in apa"?

2006 : premiul Ig Nobel pentru nutritie a fost acordat lui Wasmia Al-Houty de la universitatea din Kuweit si Faten Al-Mussalam de la Autoritatea publica pentru mediu din Kuweit pentru studiul preferintelor gustative ale scarabeului.

Mai crede cineva ca fondurile de cercetare se distribuie numai subiectelor 'chic'?

Aucun commentaire: