vendredi 19 octobre 2007

Oul sau gaina?

Discursurile religioase pot fi asimilate cu fumatul: daunator pentru sanatatea (mintala) a celor ce-l practica dar cu efecte nefaste si pentru ne-practicantii din jur, mai ales daca acestia sunt minori.

Citeam de curand o discutie despre teoria evolutionista si oportunitatea existentei ei in...manualele scolare. Dilema pare picata direct din Evul Mediu, din pacate e cat se poate de actuala si asta nu numai in Romania.

Din fericire marea majoritate a participantilor la discutie sunt unanimi in a condamna intentia de a-l scoate pe Darwin din scoli, totusi nu pot sa nu remarc faptul ca motivatiile unora sunt din cele mai bizare. Una din aceste motivatii este dorinta de a-i da posibilitatea copilului sa "aleaga el ce sa creada" dupa ce a aflat toate "variantele"?! Pai care sunt variantele ce i se pot prezenta unui copil de scoala? Sa 'aleaga' el intre ce si ce? Intre Harry Potter si legile lui Newton? Intre transformarea unei coaste de mascul intr-o in femela din aceeasi specie si diviziunea celulara? E aberant sa crezi ca un copil va putea face asemenea "alegeri existentiale"

Ca intotdeauna in astfel de discutii apar iarasi cliseele despre evolutionism, fraze gata facute' care arata o totala ignoranta a acestei teorii. Culmea e ca cei care le debiteaza sustin ca 'au studiat' aceasta teorie in scoala si uite ca tot la ceea ce crede biserica au ajuns'.Diferenta este ca in stiinta nu conteaza ce crede X sau Y, conteaza numai faptele si explicatia lor. Si doar despre aceste lucruri ar trebui sa vorbeasca scoala.

Oricine a fost cat de cat interesant de subiect s-a izibit de frazele destinate sa convinga si cel mai sceptic dintre sceptici: "evolutionismul nu e decat o teorie" nedovedita, "ne tragem din maimute", "stiinta n-a gasit veriga lipsa", "supravietuieste cel mai puternic", "ceea ce ne inconjoara nu poate fi doar opera hazardului" etc
Expresiile ar putea fi inselatoare daca n-ar fi de-a dreptul aberatii.

Doar o teorie
Cel ce afirma ca evolutia e doar o "teorie" n-a trecut pe la orele de stiinta sau daca a facut-o nu a ramas cu nimic, locul gol fiind apoi lesne de ocupat de bazaconiile vreuneia din sectele existente.

In primul rand una e "evolutia" (un fapt) si alta e "teoria evolutiei" (o explicatie a faptului).

In al doilea rand cuvantul 'teorie' are alta semnificatie in stiinta decat in vorbirea curenta. O teorie din punct de vedere stiintific nu inseamna o ipoteza ci o explicatie a unui fenomen sau ansamblu de fenomene. Pentru ca o teorie sa fie recunoscuta de stiinta e necesar ca ea sa reziste la verificari sistematice sub forma de observatii sau experimente.

Evolutia este un fapt demonstrat si atestat, tot la fel cum este si faptul ca pamantul este rotund sau ca inima face sangele sa circule.
Stiinta incearca mereu sa demonstreze ceea ce afirma. Sa presupunem ca amicul X extrage o carte dintr-un pachet nou, neutilizat, ne spune ca a extras optul de trefla si o pune la loc. Nimeni n-a vazut cartea deci cum demonstram ca are sau nu dreptate? Simplu, luam amprentele de pe fiecare carte si daca numai optul de trefla are amprentele amicului nostru iar pe restul cartilor nu se afla nici o amprenta atunci sunt mari sanse ca el sa fi spus adevarul. Iar daca am vrea sa demonstram ca amicul X a mintit atunci ar trebui sa explicam de ce amprentele lui se gasesc pe optul de trefla si nu se gasesc pe nici o alta carte.
Cam asa functioneaza o teorie stiintifica.


Teoriile evolutioniste nu fac decat sa explice faptele, sa ne explice cum s-a produs evolutia, de ce gasim fosile in straturile geologice, de ce fosilele speciilor disparute se gasesc in straturile profunde in timp ce speciile noi se gasesc in cele superficiale (sigur, o alta explicatie ar fi ca Strumful cu tichie aurie a creat straturile alea cu fosile cu tot in ele, dar asta nu-i o ipoteza de spus copiilor la scoala). Daca evolutia n-ar fi avut loc de ce raspandirea speciilor nu e omogena, de ce nu traiesc cangurii in america, de ce Strumful auriu nu le-a dat o coada prehensila si maimutelor din africa, asa cum a facut cu suratele lor din america de sud, ce, lor nu le-ar fi fost de folos? De ce exista organe inutile, de ce ne-o fi pedepsit d'inteligenta extraterestra cu maselele de minte si cu coccys si de ce au unele balenele labe? De ce embrionul uman trece prin stadiu cu fante branhiale in care seamna cu embrionul de soparla?
Toate aceste fapte (si multe altele) au putut fi explicate de teoria evolutionista intr-o maniera simpla, stiintifica si edificatoare. Pana acum nici o alta teorie nu a facut-o fara sa aduca in discutie interventia Strumfilor aurii iar aceste interventii ies din cadrul stiintific.

Teoria evolutionista nu e deci doar o 'teorie' care poate fi scoasa din manuale , este teoria stiintifica ce explica aparitia speciilor, singura acceptata de stiinta, nu e nimic 'de ales' aici, nici de catre copii nici de catre adulti. Nici o teorie stiintifica nu este 100% dovedita, nici macar teoria gravitatiei, dar exista suficiente dovezi care sa le plaseze deasupra oricarui dubiu rational. Adevaruri absolute ofera doar biserica si aia n-are ce cauta la scoala.
Altfel poate in curand o sa punem copiii sa 'aleaga' intre teoria gravitatiei si covorul fermecat, de ce nu?

Ne "tragem" din maimute?
Da, pentru cei ce au fost mai preocupati de numarul de rugaciuni si de matanii de executat zilnic decat de ceea ce li e spunea la scoala. Ceilalti stiu ca nu ne "tragem" din primate, suntem noi insine primate. Iar cu 'maimutele' de azi am avut un stramos comun , ultimul cunoscut fiind acum vro 6 milioane de ani. Ne tragem din bacterii dar nu din maimute. De exemplu, eu ca varu -meu de-al treilea am avut un strabunic comun insa asta nu inseamna ca "ma trag din varu-meu" ci doar ca suntem rude ...


Veriga Lipsa
Fraza e spusa cu emfaza si pe nerasuflate: nusadescoperitverigalipsa! Veriga lipsa intre ce si ce? asta nu mai stiu opozantii.
In primul rand evolutia nu s-a desfasurat ca in posterul cu maimuta transformata in om in 7 etape, acesta nu e decat o metafora.Cei ce asteapta descoperirea unui animal bizar, jumate maimuta jumate om, pot sa-si ia gandul de la el. Verigalipsa suntem de fapt ...noi.
Iar evolutia omului nu arata ca o linie dreapta si ca un copac cu multe ramuri, cam asa:

Prin urmare 'veriga lipsa' intre maimute si om e un nonsens.

Opera hazardului

Despre asta am mai vorbit. De fapt "hazard" e cuvantul dupa care unii isi ascund ignoranta. Evolutia speciilor nu este un proces unic, izolat, datorat 'intamplarii' ci exista cel putin 3 procese independente care trebuie amintite impreuna atunci cand ne referim la evolutie: replicarea, variatia si selectia. Replicarea este in mare reproducerea. Variatia e datorata mutatiilor aleatoare (faimosul hazard) care fac ca descendenta sa fie diferita de parinti. Iar selectia e procesul prin care indivizii cei mai adaptati mediului au tendinta de a-si transmite genele in detrimentul 'neadaptatilor'. Aceste procese e produc incontinuu in natura iar efectul lor cumulat se numeste evolutie.

Ar trebui amintit aici si sondajul facut printre americani ca sa se vada mai clar unde duc atitudinile de genul 'las sa le stie copilul pe toate si sa aleaga ce sa creada": la ignoranta

- 42% cred ca viata a existat de la inceputuri in aceeasi forme ca si azi

- 48% cred ca o evolutie a vietii a avut loc insta 18% cred ca aceasta a fost 'ghidata'

-38% cred ca creationismul ar trebui sa inlocuiasca teoria evolutiei in scoli (?!) . bine macar ca mai sunt inca 49% opusi unei asemnea enormitati

- numai 54% considera ca oamenii de stiinta sunt de acord asupra faptului ca evolutia a avut loc, 33% cred ca un astfel de conses nu exista (?!)

Poate ca si lumea stiintifica are o parte de vina caci nu comunica destul cu 'muritorii de rand' lasandu-i prada idioteniilor religioase 'alternative' ... insa rezultatele sondajului ca si 'dezbaterea' despre evolutie amintesc din pacate de epocile sumbre in care credintele aveau intaietate in fata stiintei...

Si ca sa raspund la intrebarea din titlu: Cine a fost mai intai: Oul sau Gaina? Oul bineinteles! apoi natura, evolutia, selectia naturala au avut suficienta imaginatie ca sa faca posibila si aparitia Gainii. Se mai indoieste cineva?

2 commentaires:

Doru Oprişan a dit…

Am citit, am cugetat, iar acum zic decat atat: Amin ! :)

Alexandra a dit…

Doamne ajuta, Dorule :D