jeudi 20 décembre 2007

Balenele se "trag" din caprioare

Ei bine da, de ieri creationistii iar au batai de cap. Trebuie sa ne convinga ca un eventual "creator inteligent" era in toate facultatile mintale cand a 'inventat' caprioara cu trasaturi de balena si mai ales cand a pus fosilele acestui animal taman in mainile cercetatorilor americani.
Numarul de ieri al revistei Nature publica un studiu al cercetatorilor din Ohio (Northeastern Ohio Universities Colleges of Medicine and Pharmacy) care spune ca 'veriga lipsa' dintre balene si animalele terestre ar fi o creatura minuscula, de talia unui raton. Cu 50 de milioane de ani in urma, acest mic ierbivor asemanator unei caprioare, s-a intors in mediul acvatic pentru a scapa de predatori.


E destul de dificil de imaginat ca animalul minuscul din imagine este stramosul balenelor, al casalotilor si al delfinilor si totusi Indohyus (asa il cheama) prezinta multe similitudini cu cetaceele de azi.
Se stia de mai multa vreme ca stramosii cetaceelor au parasit viata terestra pentru a se reintoarce in apa. Se cunosteau mai multe 'verigi' ale acestei evolutii, de exemplu, un fel de lup care-si vana prada in apa, Pakicetus attocki:Pakicetus attocki

Apoi Ambulocetus natans , care are aripioare inotatoare asemanatoare focilor

Ambulocetus natans

Si in sfarsit, 'veriga' cu membrele atrofiate, Dorudonul, cel care se adaptase pe de-a intregul mediului marin:

Dorudon

Scheletul micului Indohyus , cel ce pare a fi primul stramos al balenelor a fost descoperit in India, in provincia Cashmir si are venerabila varsta de 48 de milioane de ani. E un fel de corcitura intre porc si caine (grupul artiodactilelor) insa structura urechilor si a premolarilor este comparabila cu a cetaceelor. La fel botul alungit si orbitele ochilor orientate in sus. Se pare ca micul Indohyus petrecea mult timp balacindu-se pentru ca densitatea oaselor e foarte ridicata, la fel ca si la balene, foci si hipopotami. Asta ii servea drept 'ancora' pe fundul apei.

Insa spre deosebire de primele cetacee cunoscute pana azi (Pakicetus et comp), Indohyus este ierbivor, se hranea doar cu plante terestre. Ideea acceptata pana acum de catre cercetatori era aceea ca stramosii balenelor erau carnivori care au colonizat mediul acvatic in cautare de hrana proaspata, pesti si crustacee. Se pare insa ca lucrurile nu s-au petrecut chiar asa, Indohyus era vegetarian si si-a schimbat regimul alimentar odata cu schimbarea mediului de viata.
Daca nu hrana, ce anume l-a impins pe 'capriorul-porc' sa se intoarca in apa? Pentru a se refugia din fata dusmanilor, spun cercetatorii. Spre exemplu, in Africa exista si azi o caprioara pitica care merge pe fundul apei pentru a se proteja de predatori, asa ca in filmul de mai jos.


Daca cercetarile asupra caprioarei-porc-stramos-de-balena vor fi confirmate, cetaceele vor dispune de un tablou de familie aproape complet... spre disperarea celor ce considera Biblia un reportaj si cred intr-un Dzeu pus pe sotii care creeaza legi fizice pe care nu le respecta si inventeaza fosile doar ca sa faca haz de noi.


Linkuri:
Indohyus

BBC

Aucun commentaire: