lundi 7 janvier 2008

Raspunsuri la micul test stiintific

Iata si raspunsurile la testul de vineri .
Multi mi-au reprosat ca sunt intrebari simple, de clasa saptea. Pai asta a fost si intentia, d'aia se numea de cultura generala, sunt lucruri care ar trebui stiute de toata lumea pentru ca se invata in scoala generala. Numai ca, asa "simple" cum au fost, nimeni n-a avut nota 10 din 10:)

1) Raspuns (c ) : in timpul unei eruptii vulcanice sunt propulsate in stratosfera mii de tone de particule de magma. Acestea pot stagna acolo timp de cateva luni sau chiar ani si vor deveni un obstacol pentru razele solare. De aceea o eruptie violenta poate contribui la racirea climei.

2) Raspuns (b) : glucoza este principala sursa de energie a celulelor.

3) Raspuns (a) : cianobacteriile, celulele fara nucleu, au aparut un oceane "doar" la un miliard de ani dupa formarea Terrei.

4) Raspuns(b) : este simtul care asociaza pipaitul cu capacitatea de perceptie in spatiu a propriului corp. Acest lucru e posibil datorita extremitatilor nervoase situate in piele sau muschi.

5) Raspunsuri (a), (b) et (c) : hidrogenul si heliul vin din big-bang, oxigenul si carbonul vin din stele (de ex soarele) iar aurul si argintul din supernove (stele ajunse la sfarsitul vietii)

6) Raspuns (b) : forta slaba, responsabilă de transformarea unui neutron într-un proton

7) Raspuns (b) : apa terestra, din care 96,5% se gaseste in oceane, ar putea fi pastrata intr-un glob abia de cateva mai mare decat teritoriul Romaniei!

8) Raspuns (a) : unii s-au grabit sa raspunda si au confundat vatmanul cu un material "supraconductor" :)

9) Raspuns (c ) : globul de fier si mingea de tenis ating pamantul in acelasi timp. Acceleratia in cadere libera (zisa si gravitationala) este aceeasi indiferent de masa obiectului care cade (dixit Galilei si Sir Newton)

10) Raspuns (b) : « N » este simbolul azotului (din englezescul nitrogen).

Aucun commentaire: