dimanche 6 janvier 2008

Saturnaliile

Ziua de 6 ianuarie inseamna mai peste tot in lume si sfarsitul sarbatorilor de iarna, vacantele se termina, mancarea deasmenea, incep muncile si regimul. In timp ce in Romania azi da 'gerul bobotezei' iar crestinii se omoara in bataie pentru cateva picaturi de "apa sfintita", fratii francezi intru latinitate serbeaza Epiphanie (din grecul "aparitie") si se delecteaza cu "galette de rois" si cidru sec-intepator. Galette de rois e un fel de placinta cu crema de migdale, excelenta dealtfel. In interior se ascunde o figurina, o mica statueta de portelan (uneori insa poate fi o bijuterie de aur sau argint), fericitul care gaseste 'fève' (asa o cheama) primeste o coroana si e proclamat rege pentru o seara. Ca mai toate sarbatorile crestine, nici aceasta traditie nu are nimic de a face cu prezentarea pruncului Iisus in fata magilor asa cum sustine biserica, ci provine din Saturnaliile romane. Romanii utilizau "fève"-ul gasit ca buletin de vot pentru alegerea regelui.
Obiceiuri similare sunt regasite si in alte locuri din lume:
* king cake in sudul Statelor Unite;
* tortell in Catalonia;
* bolo rei in Portugalia;

In Romania crestinii sarbatoresc "Boboteaza", ziua in care Iisus a fost botezat de catre Ioan Botezatorul in apele Iordanului (asa spune legenda). Asta presupune o sumedenie de traditii si obiceiuri, care mai de care mai pagane: apele sfintite, recuperarea unei cruci din apele inghetate, busuioc sub perna ca sa-si viseze fetele mari ursitul etc.Cum insa toate obiceiurile religioase in ultima vreme au capatat in mintea poporului dimensiuni gigantesti, a devenit de o importanta capitala ca lumea sa umple bidoane si damigeni cu Agheasma mare (aia s-o face cu apa grea?), soboare de preoti 'sfintesc' uzinele de apa (asta inseamna ca si la WC tragem apa sfintita??), unii se apuca si sfintesc pana si Marea Neagra (turcii ce parere or avea despre asta?)
In alte parti popii arunca crucea din elicoptere militare... (asta ma face sa ma gandesc la nebunul care arunca o piatra in apa si la gloata care se repede s-o caute) iar oamenii se calca in picioare pentru o sticla de 'apa sfintita' despre care ziare serioase (??) se inghesuie sa declare ca 'nu se strica' si ca are 'puteri miraculoase'.
Imaginile de mai jos par a fi turnate in evul mediu sau undeva prin Afganistan, nicidecum intr-o democratie laica europeana.

Aucun commentaire: