samedi 19 janvier 2008

Talibanii mioritici

"Ironiile sunt normale dar faptul ca ne simtim lezati de cate una ar trebui in primul rand sa ne faca sa ne intrebam pe noi insine de ce"
Rabinul Parisului

Revin la subiectul blasfemiilor pentru ca m-am apucat sa citesc comentariile de la linkul dat de anda la mesajul precedent si m-am amuzat (sau ingrozit uneori) de parerile talibanice de pe acolo. Blesteme, amenintari , treceri de pietoni supravegheate, tot arsenalul fanaticului scos la iveala de unii ce-si zic preoti, teologi sau simpli intoleranti.
Si asta fara macar ca acel clip sa fie vreo "ofensa" la adresa personajului principal, dimpotriva, il prezinta chiar ca pe un tip vesel si simpatic caruia insa sansa nu i-a suras prea tare. Unde e 'jignirea' aici? Filmul e amuzant si destul de bine realizat, e o parodie mai degraba reusita .
Recunosc insa ca nu e mai reusita decat Viata lui Brian :

Printre comentariile mai mult sau mai putin ofensate sau amenintatoare revine mereu unul care se vaita ca acest clip i-ar fi jignit "mama, tata, frate, sora si mai mult decat atat". Argumentul e insa pueril si foarte usor de combatut. In primul rand intr-o tara democrata, libera si laica chiar si acest lucru este permis atata vreme cat nici o lege nu e incalcata. Daca mama 'jignitului' ar fi o persoana publica, un personaj istoric sau unul mitologic ar trebui ca respectivul sa-si asume 'inrudirea' cu o celebritate si sa nu se ofuscheze atunci cand e criticata sau ironizata sau chiar ridiculizata uneori. Asta inseamna libertate de expresie oricat ar detesta fanaticii acest cuvant; personajele religiilor nu apartin doar unei comunitati ci fac parte din cultura umanitatii asa ca e dreptul ficaruia sa ii poata critica, ironiza sau caricaturiza.
Râsul nu-l poti impiedica, oamenii vor râde intotdeauna unii de altii, ceea ce pentru unii e sublim pentru altii e ridicol si provoaca hohote de râs... asta e natura umana. Nici amenintarile cu treceri de pietoni nesupravegheate, nici injuriile, ba chiar nici centurile cu explozivi nu vor stavili hohotele de râs, interzicerea râsului nu serveste la nimic, omu'va râde pe la spate, pe infundate dar va râde daca asa vrea el. Si apoi, ce-ar fi daca toate blondele s-ar simti ofensate de bancurile facute pe seama lor? Sau daca cei ce au in familie politisti ar da fac cartilor si filmelor care ii ridiculizeaza?

Libertatea de expresie nu inseamna ca trebuie sa râdem toti de acelasi lucru, inseamna sa-l lasam pe celalalt sa-si exprime opinia, oricat de socanta ni s-ar parea, atata vreme cat nu incalca nici o lege.

Sigur, in acelasi timp exista si libertatea religioasa, fiecare are dreptul de a crede si de a-si practica cultul insa asta nu inseamna libertatea de a impune celuilalt propriile credinte.
Daca eu cred in Leprechaun-ul verde (nu stiti cine e ala??! E o entitate atotputernica care va va trazni pe loc daca nu credeti si voi in el! ) si acesta imi cere sa ma dau de trei ori peste cap in fiecare vineri la ora 10h23 in scopul de a obtine un tichet pentru paradis... asta nu inseamna ca pot cere si altora sa faca acelasi lucru si nici macar ca le pot interzice sa se amuze pe seama acestor ritualuri. Fiecare ar trebui sa-si asume credintele dar si eventuala 'ofensa' adusa respetivelor obiecte de cult .

O alta solutie ar fi aceea ca ofensabilii sa faca o lista cu toate credintele existente, toate sectele si absolut toate personajele susceptibile de a fi caricaturizate (toti profetii si prietenii lor, toti sfintii din toate calendarele crestine, toate zeitatile hinduse, toate entitatile extraterestre ale sectelor new-age, toti zeii mai mici si mai mari ai tuturor triburilor africane, amazoniene, australiene etc). Aceasta lista sa fie difuzata in toate mediile artistice, sa fie inscrisa in toate legile presei din lume, sa fie difuzata pe blogosfera mondiala si sa se interzica cu desavarsire orice referire nerespectoasa la vreunu' din aceste personaje. Urmatoarea etapa va fi inscrierea acestei legi in toate codurile penale si pedepse aspre oricui o va incalca. Hopaa, asta suna cunoscut ... parca acu' cateva sute de ani delictul asta se numea blasfemie si parca era pedepsit cu moartea de catre o institutie numita .... Ptiu drace.

PS Pana atunci insa sa ne amuzam cu inca o parodie:

Aucun commentaire: