mercredi 16 janvier 2008

Topul blasfemiilor


Toate marile adevaruri au fost mai intai blasfemii
Bernard Shaw

Intr-o societate laica nu exista 'blasfemie", asta e o notiune strict religioasa. Biblia spune chiar ca trebuie pedepsita ca moartea (asta se si intampla pana nu demult) iar celelalte religii au acelasi ton si prevad aceeasi pedeapsa.
Hulitorul numelui Domnului să fie omorât neapărat; toată obştea să-l ucidă cu pietre. Sau străinul, sau băştinaşul, de va huli numele Domnului, să fie omorât.
Leviticul 24:6


Din fericire azi majoritatea tarilor garanteaza libertatea de constiinta si implicit libertatea de expresie. Prin urmare orice persoana are dreptul sa se exprime, chiar si despre subiecte religioase, chiar si ironizandu-le.
Ziarul Times a publicat acum cateva luni un clasament al blasfemiilor. De fapt e vorba de cateva carti, filme, opere de arta sau caricaturi. Intr-o societate libera nimeni nu isi poate aroga dreptul de a cenzura artistii, orice ar avea acestia de transmis.

Un asemenea subiect propus credinciosilor poate starni insa valuri de indignare pe forumuri de discutii, cadelnite agitate in aer si blesteme virtuale chiar daca ei nici macar nu se vor obosi sa citeasca articolul (ptiu, ptiu Doamne fereste). Ceea ce ilustreaza foarte bine atitudinea religiosilor, absenta spiritului critic, lipsa desavarsita a simtului umorului precum si teama paranoica de a nu fi ridiculizati. (asta din urma provine probabil din faptul ca ei insisi isi dau seama de ridicolul credintelor lor chiar daca n-o recunosc de aceea nu suporta nici o parere critica sau ironica la adresa miturilor in care cred)

Revenind insa la clasamentul propus de Times, criteriile dupa care s-a construit acest "top" nu sunt cele mai potrivite. Daca ar fi sa ne luam dupa numarul de morti si impactul politic sau religios al unor opere, nu caricaturile danezilor ar trebui sa ocupe primul loc ci ... chiar scrierile religioase. Incest, razbunari, violenta, ura, fratriciduri, genocid, sex, poligamie, intoleranta, misoginism, rasism, indemnuri la uciderea tuturor celor care gandesc diferit... cartile religioase (Biblia, Coran, Torah) abunda de astfel de povesti. Descrierea unui Dzeu crud si razbunator , o fiinta 'superioara' care se preocupa foarte mult de merele sale dar caruia nu-i pasa de proprii copii e mult mai ofensator decat orice desen animat cu popi. Pe langa 'istoriile' povestite de religii caricaturile danezilor sau Iisus din ciocolata par doar glume nevinovate.

Asta ca sa nu ne mai amintim de numarul de morti provocat de interpretarea acestor 'opere', incepand de la Inchizitie si pana la actele teroriste de azi, in numele lui Yahve, Iisus sau Mohamed, mii de fanatici de-a lungul timpului au comis crime impotriva umanitatii. Crestinii au inventat Cruciadele si Inchizitia, crestinii "nascuti din nou" de peste ocean il amesteca si azi pe Dzeu in toate afacerile lor mai mult sau mai putin belicoase, musulmanii arunca bombe in numele lui Allah... nu-s toate astea blasfemii?

In plus, doctrina fiecarei secte religioase e o blasfemie la adresa celorlalte, cine sustine contrariul fie nu stie care sunt dogmele principalelor religii fie habar n-are ce e inseamna blasfemie. Musulmanii nu recunosc originea divina a lui Iisus (blasfemie din punct de vedere crestin), crestinii nu recunosc revelatia divina a Coranului catre Mohamed (blasfemie inca pedepsita prin lege in unele state musulmane). etc

O alta 'blasfemie' este Creationismul. Afirmatia conforma careia omul (atat de imperfect) ar fi fost creat de o fiinta superioara e o insulta la adresa inteligentei acesteia. Nu mai zic de ce, am mai spus

Aceeasi afirmatie se poate face si despre natura, nici cea mai perversa gandire nu ar putea imaginea cruzimea comportamentelor existente in lumea animala. Iata numai un exemplu (din nenumaratele pe care le intalnim la tot pasul, sub nasul nostru, trebuie doar sa judecam cu propria minte si dincolo de dogme): gandacul zombie (nu pun filmul aici pentru ca e oribil) care are parte de o moarte atroce daca din intamplare ii iese in cale o specie de viespe polineziana, Ampulex Compressa. Aceasta poseda o substanta care odata inoculata paralizeaza total prada. Mica viespe utilizeaza astfel gandacul paralizat pe post de .. carne proaspata pentru larvele dumneaei, cu alte cuvinte bietul gandac e devorat din interior, de viu, timp de mai multe zile. Cei ce spun ca o inteligenta infinit buna si milostiva ar fi putut imagina o astfel de soarta pentru o fiinta tot de ea creata rostesc o blasfemie mult mai mare decat orice parodie hollywoodiana.

Un alt loc in clasamentul blasfemiilor ar trebui ocupat de cei ce sustin ca 'ofensa' adusa divinitatii ar trebui pedepsita. Aceasta presupune ca o fiinta atotputernica, omniscienta si omniprezenta are avea nevoie de aparatori din oficiu. De incendiatori de ambasade, demolatori de teatre si cenzori literari. Daca blasfemele ar deranja-o ar putea sa se apere si singura, ideea ca ar avea nevoie de ajutorul credinciosilor nu e decat o (alta) blasfemie.

Li se cere artistilor si tuturor celor ce gandesc liber sa respecte religiile? Ar trebui sa inceapa prin a se respecta intre ele si pe aceia care gandesc diferit.

2 commentaires:

anda grarup a dit…

ia uite-aici reactii :-))
http://cezarpaul.wordpress.com/2008/01/07/jesus-loves-you/

Alexandra a dit…

anda, merci de link, habar n-aveam ca e un subiect in circulatie, m-am distrat pe cinste:))