samedi 23 février 2008

Telenovele jurnalistice

O noua (melo)drama zguduie presa romaneasca si stoarce rauri de lacrimi menajerelor si vanzatoarelor sub 60 de ani. Italienii rai, urati si prostcrescuti (ah, 'fascisti' pe deasupra) s-au inteles intre ei sa-i 'confiste' copiii unei mame romance frumoase, destepte si instruite. Motivul? c-are oi mai multe. Mandre si cornute. Si cai invatati. Si caini mai barbati. Si copii mai destepti, mai bine crescuti care stiu sa manance cu cutitul si furculita. Italienii desigur n-au mai vazut asa ceva, broastele se mananca cu mana, asa ca au inchis copiii la zoo si ii studiaza ca pe cobai.

Cele doua articole (1, 2) aparute pe tema asta sunt reprezentative pentru nivelul 0 (zero) al jurnalismului.
Subiectivism, partinire, afirmatii ne-documentate, incercari penibile de manipulare a cititorului (conditionalul e folosit intotdeauna cand se reproduc spusele "dusmanilor macaronari" dar niciodata in cazul 'familiei disperate' ceea ce induce falsa idee ca de-o parte se spune adevarul iar ceilalti mint). Fraze lacrimogene ieftine unde se foloesc fara moderatie a diminutivele (astea sigur vor produce cateva lacrimi sterse cu broboada in coltul ochiului) carora le-ar sta bine intr-o telenovela de cartier nicidecum intr-o 'ancheta de presa' a unui ziar serios
Iata cateva mostre de "jurnalism telenovelistic':
De patru luni, ursuleţii de pluş, acuarelele şi caietele n-au mai fost atinse de mânuţe nerăbdătoare, în casa românilor din Rimini.

De patru luni, un băieţel român de 11 ani spune în şoaptă, în fiecare seară, "Tatăl nostru", aşa cum îl ştie de la mama şi de la bunici.

Nici măcar păturica fără de care Melody nu putea să doarmă, nici măcar ursuleţul de care Richard nu se despărţea.

"Uneori îmi mai dau lacrimile, iar ei se sperie şi vin şi mi le şterg cu mânecuţa de la bluza lor"

etc

La fraza cu "mânecuţa" vizualizez deja cum gospodinelor incepe sa li se zguduie camesa pe spinare de atata plans iar riscurile ca fasolea sa fie uitata pe foc sau fierul de calcat in priza cresc amenintator spre 100%!

Despre ce e vorba? O femeie (necasatorita, 3 copii, 5 limbi straine, 2 facultati, vanzatoare cu juma de norma) acuza autoritatile italiene (mai bine zis o singura asistenta sociala atotputernica) ca i-ar fi retras fara motiv tutela copiilor.

Pe parcursul celor cateva pagini de ziar nu reiese insa de nicaieri ca aceasta acuzatie ar fi adevarata.

Daca nu tinem seama de frazele lacrimogene, de barfele de mahala ale mamei reproduse intocmai de domnii jurnalisti ca si cum ar fi adevaruri absolute (asistenta sociala la orginea faptelor ar avea "defecte fizice", nu stie limbi straine si a actionat din pura gelozie) si incercam sa sintetizam informatia pura continuta in cele 2 articole ajungem la concluzia ca aceasta... straluceste prin absenta.
Asistentei sociale, principala 'acuzata', nu i s-a cerut parerea, nici educatorilor care se ocupa azi de copii, nici familiilor in care au fost plasati. "Jurnalistii" de cabaret s-au multumit cu lamentarile mamei (sigur, alea se 'vand' mai bine), cu parerea personala a catorva personaje de pe la oficiul de imigrari (nu se spune de cate ori vazusera ei familia respectiva si cat de bine ii cunosteau), laudele a doi trei vecini si prieteni de familie alesi pe spranceana, plus un comunicat laconic (dar inteligibil si cu sens) al autoritatii tutelare.

Singura informatie demna de interes apare de abia spre sfarsit, cand cititorul se presupune ca are deja ochii impaienjeniti de lacrimi si este de acum castigat in tabara ciobanului 'mai ortoman'. Aflam ca decizia tribunalului a fost luata pe baza articolelor 333 şi 336 din Codul Civil italian. In sfarsit, o informatie! Bineinteles si aceasta e insotita de o alta exagerare (ca sa nu zic minciuna) cum ca alegea ar pedepsi 'lipsa de afectiune materna'. De fapt, in articolele respective (disponibile pe net pentru tot poporul nu numai pentru jurnalisti) nu se spune nicaieri asa ceva.

Articolul 333 spune ca "atunci cand comportamentul unuia sau ambilor parinti este prejudiciabil pentru copil judecatorul poate, in functie de circumstante, sa ordone indepartarea copilului din rezidenta familiala sau indepartarea parintelui/concubinului care maltrateaza sau abuzeaza copilul."
Aceste masuri pot fi revocate in orice moment.
Mai spune articolul ala ca "Durata de plasament nu poate depasi doi ani" (iata cum ii prindem iarasi cu minciuna pe "jurnalistii" anchetatori care sustin ca durata ar fi 'nelimitata').

O alta "informatie" (in ghilimele de data asta) nedocumentata, probabil repetata prosteste din auzite este aceea ca 'un grup de parlamentari (care-s aia? din ce partid?) au propus desfiintarea tribunalelor de minori ca fiind o institutie... fascista (pentru ca a fost creata de Musssolini). In cazul asta nemtii ar trebui sa-si distruga autostrazile (construite de Hitler) iar toti cei ce conduc VW (masina poporului creata la initiativa lui Hitler) sa fie declarati nazisti si scosi in afara legii.
Revenind la tribunalele de minori, domnii "ziaristi" ar trebui sa stie ca ele exista peste tot in Europa, nu numai in Italia, ba mai mult, si Romania s-a angajat la Bruxelles ca pana in 2008 sa creeze si ea astfel de tribunale ale 'copiilor', e un proiect care face parte deja din strategia Guvernului.
O simpla cautare pe net si dam si peste proiectul de 'abolire' a tribunalelor de minori din Italia, de fapt e vorba de inlocuirea lor cu tribunalul 'normal', masura care nu stiu cat de mult ar fi schimbat situatia "mamei-discriminate".

Din pacate astfel de 'articole' (care dealtfel n-ar trebui publicate de nici un ziar serios) ar putea face mai mult rau . In dorinta lor de a ridica o armata de gospodine inarmate cu facalete care sa declare razboi Uniunii Europene, uita un lucru esential: interesul copiilor. Daca exista o sansa ca masura tribunalului italian sa fi fost justificata iar copiii respectivi cu adevarat maltratati, jurnalistii si sustinatorii lor sunt de partea proasta a baricadei, nu se mai afla in tabara vranceanului si a mioritei sale.
O alta parte negativa e aceea ca induc dispret si neintelegere pentru un domeniu care lipseste si de care e nevoie acuta in Romania: asistenta sociala.
In rest, traiasca telenoveaua ca ne tine neuronul ocupat.

Aucun commentaire: