vendredi 30 mai 2008

Pui à la Javel*


Comisia europeana s-a gandit ca pe meleagurile astea se mananca mult prea sanatos fata de alti necajiti de prin alte colturi de lume si ca ouale cu dioxina, carnea cu hormoni, OGMurile, pesticidele si alte asemenea delicatese nu sunt de ajuns in farfuriile noastre. Prin urmare a hotarat sa ne imbogateasca meniul cu puii americani clorurati. Asa am aflat si noi ca de partea cealalta a oceanului nu se mai pierde vremea cu controlul antibacterian la fiecare etapa dezvoltarii zburatoarei, de la stadiul de ou pana in farfurie, asa cum fac fraierii de europeni. Peste ocean Time-ul is money, asa ca puii sunt taiati si aruncati direct intr-o baie de substante cu o compozitie care se apropie de cea a dezinfectantului de WC (dioxid de clor, clorura de sodiu acidificata, fosfat trisodic si alte chestii unele mai apetisante ca altele). Substantele astea ar trebui sa ucida salmonele, campylobactere si alte creaturi daunatoare inainte de a ne ucide pe noi. Culmea e ca "tratamentul" nici macar nu are efect, 83% din puii americani sunt contaminati cu salmonele.
Drept urmare vom fi obligati sa inghitim si dezinfectantul si salmonelele daca UE va decide ca asa e cel mai bine pentru stomacul nostru.

De cealalta parte, producatorii americani sustin ca substantele susnmite sunt doar "un pretext" penru a prelungi embargoul asupra puilor "à la javel" (care dureaza de peste 10 ani) si ca de fapt puii lor sunt excelenti.
Io una ii cred pe americani cand spun ca puii clorurati sunt foarte gustosi. insa ii cred pe cuvant, nu tin sa-i incerc personal. Sa si-i pastreze . si nu, nu din cauza clorurilor nu vrem puii aia ci doar pentru faptul ca europa e inca la regim :




*pentru cine nu stie "Javel" (corect "eau de javel") e denumirea populara a hipocloritului de sodiu, numele fiind imprumutat de la cartierul parizian unde se afla prima fabrica care a produs aceast dezinfectant.

1 commentaire:

George a dit…

Deci sa nu-mi cumpar McJavel cand apare?