jeudi 31 juillet 2008

Masina de fabricat credinte


Daca ai telefonat la ghicitoare si ea nu ti-a raspuns inainte de a o suna, inchide telefonul!

Scepticii nu neaga existenta fenomenelor insolite sau inexplicabile, nu neaga afirmatiile religiilor (dealtfel singurii ca o fac sunt tot religiosii din sectele rivale). Scepticii nu sunt "adeptii stiintei" si nici nu au "incredere oarba" in ea. Scepticii nu resping din start nici o noua teorie, nici o ipoteza oricat de bizara ar fi ci isi rezerva dreptul sa intrebe care sunt observatiile, dovezile obiective, experimentele care o sustin?
Scepticii incearca sa distinga intre credinte, opinii plauzibile si adevarate cunostiinte stiintifice. Insa pentru a face o astfel de clasificare un sceptic e necesar sa cunoasca dovezile, vrea sa stie daca cercetarile au fost facute in conditii stricte urmand o metodologie riguroasa. Si bineinteles, cel care face o afirmatie trebuie sa o si dovedeasca.
Domeniile in care se manifesta azi scepticismul sunt foarte variate:

-Religiile
- astrologia
- creationismul
- vindecari miraculoase
- coincidente stranii
- consipratiile
- telepatia
- existenta istorica a lui Isus, Moise etc
- miracolele coranului
- micul buda
- aura energetica
- paranormal
- medicina alternativa
- homeopatie
- osteopatie
- acupunctura
- bioenergia
- naturopatia
- clarvazatorii
- numerologia
- psihokinezia
- telekinezia
- empatia
- reincarnarea
- feng shui
- rapirile de catre extraterestrii
- Yeti
- Mos Craciun
etc

Si totusi, de ce nu suntem toti sceptici? De ce oamenii continua sa creada in aceste sarlatanii desi cei mai multi dintre ei sunt constienti ca nu exista nici o dovada obiectiva care sa le sustina?
Din cauza faptului ca un creier uman e o masina care fabrica credinte.

Evolutia a incurajat comportamentul bazat pe emotii si gandirea magica in detrimentul spiritului critic. Spiritul critic nu favorizeaza supravietuirea speciei.

Sa ne imaginam ca un iepuras pe camp e dotat dintr-o data cu spirit critic si cu ratiune. Aude un zgomot in tufis si in loc sa o ia imediat la fuga incearca sa analizeze: de unde vine, e un zgomot de vulpe sau e doar vantul etc. Pana cand sa afle adevarul e deja prea tarziu. In schimb iepurasul care a reactionat conform emotiei provocate de zgomot are mai multe sanse sa lase in urma lui mici iepurasi care sa-i perpetueze genele fricoase si lipsite de spirit critic.

Sa mai presupunem ca va povestesc acum cum m-am trezit de dimineata si am gasit o capra in bucataria apartamentului meu aflat in centrul unei mari capitale europene. Majoritatea cititorilor va spune probabil ca am visat, ca mint sau ca imi lipseste o doaga desi acest eveniment ar fi perfect posibil. Insa daca as povesti ca aseara pe cand citeam in fotoliu m-am speriat groaznic vazand o stralucire ciudata pe perete si simtind o adiere ca o prezenta nevazuta in plus am auzit zgomote nefiresti.... de data asta ar fi putini cei care m-ar trimite la psihiatru, dimpotriva, cei mai multi ar fi gata sa creada mult mai usor decat in povestea cu capra din bucatarie.. Asta pentru ca am facut apel la supranatural si la mecanismul emotiilor iar acestea au tendinta sa suspende activitatea spiritului critic.

Gandirea critica, logica, ratiunea, stiinta sunt termeni care se asociaza, intr-un fel sau altul, unei tentaive de gasire a adevarului in tumultul de emotii, intuitii, alterari ale perceptiei si slabiciuni al memoriei. Cei care au un veritabil spirit critic accepta faptul ca nu pot avea incredere in propriile simturi si perceptii, nici in propria memorie. Imaginatia noastra si propriile nevoi emotionale pot sa se interpuna intre perceptia realitatii si adevar. Prin educatie si prin incurajarea spiritului critic societatile umane pot sa se distanteze de irationalitate dar nu o pot abandona definitiv din cauza faptului ca un creier uman ramane o masina de "fabricat credinte".

4 commentaires:

corosiv a dit…

Si teoriile conspirationiste sunt un fel de credinte/religii care simplifica realitatea si o fac mai inteligibila - pentru unii.

Radu Oltean a dit…

Totusi homeopatia si acupunctura nu sunt chestii care tin de "supranatural". Ele tin de medicina "serioasa" totusi, chiar daca nu iti face nimeni in spital acupunctura. Nu?

Alexandra a dit…

@radu, din pacate sunt doar sarlatanii. am mai spus pe larg aici. Si am mai zis si despre ficatul de rata cu care ne trateaza homeopatii de raceli.

Despre acupunctura nu am scris nimic (inca:), insa e tot placebo caci "energiile" corespunzatoare punctelor nu au nici o baza stiintifica.
Din pacate in unele tari (printre care franta si romania) aceste saraltanii sunt practicate de medici dar nu pentru ca ar fi vreo 'ramura' a medicinei adevarate ci doar pentru ca (se zice!) ca statul vrea sa se asigure ca viata oamenilor nu e pusa in pericol. Si ca de aceea cere studii de medicina practicantilor acestei vrajitorii. In alte tari (suedia de ex) medicii nu au voie sa practice homeopatia.

cms a dit…

Feng Shui e mai mult pentru estetica, putin probabil ca ajoritatea care isi aranjeaza casa asa chiar cred in asta. E doar o arta de a aranja lucrurile..si o credinta pentru o mana de prosti. Poate o fantana in camera chiar te calmeaza, da eu zic ca merge pusa oriunde atunci :)