lundi 28 juillet 2008

Paradisul crestin

Pentru catolici si ortodocsi, sufletele care au parasit corpul sunt primite de catre Sf Petru si judecate rapid. In opinia bisericii, indeplinirea ritualurilor e la fel de importanta ca si virtutile morale ale individului. Astfel ca sa intre in Rai 'din prima' trebuie omul trebuie sa moara in "stare de gratie (adica dupa ce a primit impartasania) si sa nu fi comis nici un pacat. In alte cuvinte: un sfant! Cei mai multi dintre umani se regasesc insa in Purgatoriu (la catolici). Daca au murit in stare de gratie dar au pacate venale isi asteapta judecata intr-un loc unde sufera caci sunt lipsiti de Dzeu. Daca e vorba de copii mici morti inainte de a fi botezati sau Patriarhi, acestia asteapta intr-un "taram al mortilor" lipsit de suferinta. In ziua Judecatii de apoi toate corpurile vor invia si sufletele vor fi din nou judecate. Irecuperabilii vor merge in Iad fara sperante de rascumparare si vor fi chinuiti prin foc (simbolul pierderii iremediabile a lui dzeu). Ceilalti vor merge in Paradis unde vor avea norocul sa-l contempleze pe Dzeu pentru eternitate si sa-i cate imnuri de lauda (adica un fel de cantarea romaniei pentru eternitate?) In paradisul crestinilor nu exista placeri pamantesti.
Protestantii nu au nici Purgatoriu nici taram al mortilor. Pentru mormoni, meratorii lui iehova, adventisti singurul paradis va exista pe pamant in momentul in care aramta lui Iisus va invinge anticristul. Atunci sufletele vor invia si vor trai din nou (cu sau fara corp in functie de secte). Tot atunci va avea loc si judecata de apoi si imparteala intre buni si rai, unii raman pe pamant altii merg la satan.

inapoi

1 commentaire:

Anonyme a dit…

La adresa de mai jos gasiti partea a doua dintr-un articol de-a lui Cristian Badilita in care revizuieste "ereziile" catolice din perspectiva unui istoric crestin ortodox. In articolul de fata despre Imaculata Conceptie, Infailibilitatea Papei si Purgatoriu.


"Ereziile" catolice revizitate de un istoric crestin ortodox (2): Imaculata conceptiune, Infailibitatea Papei, Purgatoriul