samedi 30 août 2008

Enigma nr 2: Cum a aparut viata pe Terra?


Poate cea mai extraordinara si cea mai veche dintre enigme. Toate civilizatiile poseda propria "geneza" prin care incearca sa explice cum a aparut viata pe pamant. Stiinta s-a pus si ea serios pe treaba, atat de serios ca multa vreme au existat chiar doua teorii care se bateau cap in cap. Pe de-o parte 'vitalismul' care presupunea existenta unui fluid vital cu ajutorul caruia materia inerta se deosebea de cea vie si pe de alta parte, 'generatia spontana' care gasea firesc ca mici animale sa se formeze in mediul lor traditional. Numai ca in secolul 19 experientele chimiei vor demonstra ca materia inerta poate produce compusi proprii vietii. In acelasi timp Pasteur arata ca micro-organismele nu apar spontan ci doar colonizeaza mediul de viata.

Enigma ramane intreaga. Unde se afla insa cheia, de unde ar trebui sa inceapa cautarea? Din cele mai vechi urme de viata de pe Terra? Ideea a fost deja pusa in practica si la sfarsitul anilor 80 s-au descoperuit stromatolitii, un fel de bacterii fosilizate care au permis fixarea datei de existenta a vietii pe Terra in urma cu 3.8 miliarde de ani adica 800 de milioane de ani dupa formarea planetei. Da, numai ca aceasta data e inscrisa pe certificatul de nastere al unor bacterii arhaice ce au putut fi identificate pentru ca aduceau vag cu descendentele lor actuale. E posibil insa sa existe urme de viata si mai vechi care sa nu mai aiba nimic de a face cu ceea ce cunoastem noi azi. Cum sa o aflam?

In paralel stiinta mai are si alte piste, chimistii si biologii incearca de peste un secol sa descrie "caramizile" vietii, sa determine mecanismul prin care materia se organizeaza si prinde viata. Un prim raspuns a venit in 1920 cand cativa cercetatori rusi si britanici au indraznit sa emita ipoteza "supei primitive", ipoteza confirmata mai tarziu de experienta lui Stanley Miller. In 1953 acesta a reusit sa obtina aminoacizi pornind de la o reproducere in laborator a conditiilor extreme existente pe terra la inceputuri. De atunci cercetatorii au reusit sa obtina toti cei 20 de aminoacizi care intra in compozitia organismelor, glucidele, lipidele si bazele azotate. Adica toate caramizile din care e alcatuita lumea vie. Insa asta nu rezolva problema caci se pune acum intrebarea cum s-a realizat trecerea de la aceste elemente separate la caramizile esentiale vietii, adica proteinele si acizii nucleici ADN si ARN?

ARN-ul este cheia enigmei?
In 1965 Sidney Fox a reusit sa sintetizeze compusi asemanatori proteinelor pe care i-a numit "proteinoide". Insa aceste molecule sunt totusi departe de compexitatea proteinelor produse de organismele vii. Si in plus obtinerea lor nu raspunde la intrebarea "cine a aparut primul ?" ADN-ul care codeaza formarea proteinelor sau proteinele care recopiaza ADN-ul asigurand transmiterea lui? Un fel de dilema a oului si a gainii.
Nici unul nici altul, spun Leslie Orgel, un chimis britanic din anii 60. Probabil ca primul a aparut ARN-ul, pana atunci considerat doar un intermediar intre ADN si proteine. De unde si ideea unei lumi de ARN primitiv, idee care pare a fi confirmata de existenta ribozomilor, un amestec de ARN si proteine cu capacitate de catalizator. ARN-ul e deci cheia enigmei?

Problema e insa ca nu numai ARN-ul si ADN-ul au capacitatea de a se replica. Chimistii au pus in evidenta si alte mecanisme de replicare a moleculelor organice, mecanisme ce nu includeau acizii nucleici. Replicarea si cataliza nu sunt deci proprii organismelor vii. Aici lucrurile incep sa devine confuze in asa masura ca azi co-exista peste 300 de definitii al vietii! Asta fara sa mai amintim virusurile despre care nu se poate afirma cu certitudine ca sunt vii. Sunt inerti in general dar se activeza cand se replica, sunt purtatori de informatie genetica dar fara sa poata sa o transmita singuri... Originea vietii isi pastreaza misterul.

Sau poate ca originea ar trebui doar cautata in alte parti. In spatiu sau pe meteoriti au fost descoperite azi molecule organice deci e posibil ca viata sa fi venit din alte galaxii? Ipoteza aceasta e numita "panspermie" si ridica o serie de alte intrebari: mai exista viata si pe alte planete? sub ce forma? Pana la urma poate ca dupa ce a fost cautata intre fosile si eprubete solutia va fi descoperita cu telescopul...

Cele 10 enigme ale stiintei

Aucun commentaire: