dimanche 10 août 2008

Societatea de soricei

Intr-un laborator de biologie comportamentala al Universitatii din Nancy un cercetator studiaza sobolanii, mai precis aptitudinile lor de inotatori. Cand unul singur e pus in cusca iar hrana se afla la capatul unui tunel plin cu apa sobolanul nu are nici o problema sa-si plonjeze mustatile pana ajunge la cutia cu graunte. Cand insa in cusca sunt mai multi sobolani, lucurile se schimba radical.

Cercetatorii au reunit in aceeasi cusca 6 sobolani care trebuiau sa se hraneasca trecand prin tunelul cu apa. Dupa cateva zile au observat ca aparusera doi sobolani exploatatori, doi exploatati, un independent si unul pe care il bateau ceilalti si care trebuia sa se multumeasca cu firimituri.

Cei doi exploatati inotau dupa graunte insa odata reveniti in cusca mancarea le era permanent luata de catre exploatatori. Exploatatorii nu inotau niciodata, ii terorizau pe ceilalti ca sa le dea mancarea.Sobolanul independent era suficient de robust ca sa inoate si sa se si bata cu exploatatorii pentru a-si pastra grauntele. Ciuca batailor nu voia nici sa inoate dar nu era nici suficient de bataus ca sa treaca in tabara exploatatorilor asa ca se multumea cu firimituri.

Cercetatorii s-au gandit apoi sa puna in aceeasi cusca 6 exploatatori. Dupa o noapte de batalii a doua zi lucrurile erau neschimbate: in cusca aparuserea doi exploatatori, doi exploatati, un independent si un amarat care se hranea cu resturile celorlalti. Acelasi fenomen s-a repetat si in custile in care fusesra pusi 6 exploatati sau 6 independenti.
Apoi experienta a fost refacuta in custi mari in care incapeau peste 200 de indivizi. Dupa o crunta batalie, dimineata cercetatorii au gasit 3 sobolani morti, cu pielea smulsa iar intre exploatati si exploatatori se crease deja o ierarhie cu sublocotenenti care terorizau exploatatii in locul principalilor exloatatori. Moralitate: cu cat societatea e mai numeroasa cu atat crese cruzimea fata de amarati.
Se poate spune totusi ca sobolanul cel mai descurcaret este independentul caci acesta va supravietui in orice situatie. Pe cand exploatatorii pot ramane fara mancare daca exploatatii se raresc.
Dealtfel acest lucru s-a confirmat cand cercetatorii din Nancy au masurat nivelul de stress din creierele sobolanilor si au constatat ca cei mai stresati nu erau exploatatii si nici amaratii "ciuca batailor" ci... exploatatorii care se temeau sa nu-si piarda privilegiile :)


Multe animale (printre care si omul?) au o "organigrama", o schema sociala pe care incearca sa o respecte. De indata ce se aduna mai mult de 2 indivizi din aceeasi specie incepe batalia pentru respectarea 'grilei de incadrare'.


Experienta cu sobolanii plonjori in imagini

_

3 commentaires:

TLP a dit…

Mi se pare un exemplu extraordinar de organizare.

Astfel de comportamente au fost observate si in cazul oamenilor.
In mod repetat, cand pui intr-un grup oameni ce in alte grupuri aveau acelasi rol, in noul grup rolurile vor fi redistribuite (lider, follower, rebel si inca cateva).

Messa a dit…

Mie mi se pare un exemplu extraordinar de similitudine... evolutionista. Toti avem treaba asta in sange, ca sa zic asa. Explica apetitul indivizilor pentru stirile de la ora 5 si religie. Exploatatii... firmiturile.

TLP a dit…

Vreau sa am in lista de Y! messenger toti bloggerii rationali pe care ii stiu, deci da-mi te rog add pe ID-ul the_lucifer_principle

Thanks :)