jeudi 14 août 2008

"Stranii" coincidente


Tuturor ni s-a intamplat sa ne gandim la un prieten si in acel moment sa sune telefonul si sa se afiseze pe ecran numarul amicului nostru . Cu siguranta ne-a trecut atunci prin cap ca cine stie ce forta superioara ne-a ghidat gandul spre el. Sau ca puterea gandului nostru a facut ca telefonul sa sune. Sau ca avem un al saselea simt vizionar. Sau alte fantezii de acest gen.

De fapt e vorba doar de simple coincidente, aceste fenomene fac parte din viata noastra de zi cu zi fara sa aiba vreo semnificatie. Omului ii place sa creada ca fiecare efect trebuie sa aiba o cauza intentionata, isi aminteste rareori ca exista o lege a probabilitatilor. Memoria noastra este selectiva (ne amintim cu precadere evenimentele incarcate de continut emotional) si suntem inclinati catre o validare subiectiva adica ne amintim de momentul pentru care am facut o corelatie dar uitam celelalte momente unde nu s-a petrecut nimic semnificativ.
De data asta e usor insa sa ne verificam puterile supranaturale, e suficient ca de fiecare data cand observam ca ne gandeam la un prieten si acesta suna la usa... sa ne amintim si de toate datile in care ne-am gandit la el si nu s-a intamplat nimic.

Legea probabilitatilor si cea a numerelor mari ne spun ca evenimentele pe care le percepem ca extrordinare n-au de fapt nici un sens intentionat. Exemplul clasic este acela pentru care din 23 de persoane reunite intr-o camera exista 50% (!) sanse ca 2 dintre ele sa aiba exact aceeasi data de nastere. Daca numarul de persoane creste, probabilitatea asta creste si ea foarte rapid.
Legea numerelor mari spune ca atunci cand e vorba de un esantion foarte mare si cel mai improbabil lucru devine probabil.

Daca cineva spune ca e imposibil ca un fenomen sau altul sa se produca si pentru asta invoca spiritele sau vreo forta supranaturala, e de ajuns sa-i amintim ca are mai mari sanse sa castige de 3 sau 4 ori la loto decat de a se aseza la o masa cu alte 10 persoane imbracate asa cum sunt in acel moment.


Acum ceva timp pe la o televiziune franceza se difuza o emisiune numita "Mistere" in care au invitat un 'telepat' ce sustinea ca prin puterea gandului o sa arda becurile din casele telespectatorilor. S-a concentrat si... surpriza! au inceput sa zbaranaie telefoanele care spuneau ca 'minunea' s-a intamplat in casa lor. de fapt calculul era simplu: audienta era estimata la 10 milioane de telespectatori, dintre acestia 5-6 milioane aveau cel putin un bec aprins, tinand de durata de viata a unui bec calculele probabilitatilor aratau ca cel putin 2000 de becuri se vor arde in ora respectiva. Bineinteles ca la emisiune suna doar cei carora evenimentul 'supranatural' li s-a intamplat, nu si ceilalti, care de fapt sunt mult mai numerosi.

Pe aceleasi fenomene se bazeaza si astrologii si prezicatorii, avanseaza o sumedenie de presupuneri stiind ca daca macar una se va adeveri oamenii isi vor aminti cu precadere de aceea si vor uita ca cele neadeverite au fost mult mai numeroase.

Capacitatea noastra de a detecta coincidentele s-a perfectionat de-a lungul timpului prin selectie naturala. Faptul ca suntem capabili sa facem corelatii semnificative intre diverse evenimente e un avantaj pentru supravietuirea speciei. Cultura moderna activeaza si mai mult aceste capacitati, indemnandu-ne sa cautam explicatii fanteziste si sa vedem forte stranii acolo unde nu e nevoie de ele.

Nu vreau sa spun ca totul e coincidenta si ar trebui ignorat insa cele mai multe astfel de intamplari sunt lipsite de o cauza intentionata. Cele care nu sunt coincidente si sunt cu adevarat cazuri improbabile... probabil ca au o alta explicatie adiacenta care ramane de descoperit.

3 commentaires:

TLP a dit…

Ca de obicei, un articol foarte informativ si educativ :)

Am si eu o serie despre Coincidenţe

TLP a dit…

Coincidente: linkul dinainte nu imi mergea.

Alexandra a dit…

Interesanta coincidenta:))