mercredi 3 septembre 2008

Enigma nr 3: Exista alte Universuri?


La inceputul secolului 18 Fontenelle visa o "pluralitate de lumi". In ultimele decenii, descoperirea exoplanetelor i-a dat dreptate. Putem oare merge mai departe si imagine o multitudine de Universuri? Multi filosofi au presupus acest lucru inca din antichitate insa stiinta a avut nevoie sa stie suficient de multe lucruri despre propriul Univers pentru a putea incepe cautarea altora. De aceea a trebuit sa astepte secolul 20 si progresele fizicii teoretice pentru a-si castiga dreptul de a vorbi despre o pluralitate de Universuri. Cu toate acestea sarcina ramane dificila caci dovada observationala e imposibila deocamdata. Si totusi...
Unii fiziceni imagineaza azi existenta unor Universuri ascunse. Altii vad gaurile negre ca pasarele spre alte lumi. Altii spun ca lumea noastra nu e decat o bula intr-o spuma de Univerusuri!

In spatele gaurilor negre
Ce anume le permite fizicienilor sa faca asemenea afirmatii? In primul rand teoria relativitatii generale care autorizeaza ca Universul nostru sa fie infinit. Infinit adica o insula in care orice eveniment de probabilitate mai mare ca 0 este susceptibil de a se realiza undeva. Sau altfel spus, tot ceea ce este posibil, se produce. De exemplu e posibil ca undeva sa existe un dublu al Universului nostru sau un anti-univers populat de "anti-noi". Inainte de a face asemenea presupuneri ne-ar trebui insa dovada ca Universul nostru e infinit iar asta, prin definitie, e imposibil de afirmat.

Ce propune fizica cuantica? Universuri paralele. Cel putin asta e interpretarea lui Hugh Everett in anii '50. Numai ca aceste Universuri nu pot comunica intre ele deci iarasi propunerea ramane de neverificat.

La fel de neverificabila si ideea care decurge din teoria gravitatiei cuantice si anume ca gaurile negre sunt porti de intrare in alte Universuri. Spatiul-timp s-ar strecura pe acolo si ar forma un nou Univers. Problema e ca gaurile negre nu lasa sa ne parvina nici o informatie despre ele sau despre eventualele lumi pe care le-ar adaposti.
Dar cea mai stupefianta sugestie de Universuri multiple vine din combinatia teoriei inflatiei eterne cu teoria corzilor . Prima presupune o multitudine de Universuri in expansiune iar cea de-a doua autorizeaza, in fiecare din aceste Universuri, o realizare diferita a legilor fizicii intr-un numar urias de posibilitati. Astfel Universul nostru nu ar fi decat unul din multitudinea de Universuri imaginabile, in alte parti existand alte Universuri-bule toate inscrise intr-un gigantic "multivers"...

Cele 10 enigme ale stiintei

Aucun commentaire: