mardi 9 septembre 2008

Sfarsitul lumii in direct


Va fi transmis maine dimineata incepand cu ora 8h30, il putem urmari aici:

http://webcast.cern.ch/index.html

Intr-o zi curiozitatea fizicienilor de pe Terra i-a impins sa creeze o masinarie care sa reproduca la scara microscopica conditiile care stapaneau universul in momentul Big Bangului. Intr-un tub subteran lung de 27 de km, considerat cel mai rece loc din Univers (-271C) ei organizau coliziuni frontale intre protoni. La fiecare soc energia cinetica degajata se transforma in particule noi, necunoscute inca. Intr-o zi, coliziunile au dat nastere unei minuscule gauri neagre. Intr-o fractiune de secunda aceasta a devorat materia din jur si apoi intreaga planeta cu locuitori cu tot. Fizicienii nu au mai avut timp sa-si regrete indrazneala... Extras din Enciclopedia galactica :)

Si acuma ca am terminat cu povestile de SF care au tot circulat pe net si prin presa din toata lumea, sa asteptam ziua de maine (si lunile urmatoare cand se va ajunge la faimoasa energie de 14 TeV) ca sa aflam ce a fost inainte de Big Bang, din ce e facut timpul, ce e aia energie neagra, unde s-a pierdut antimateria si unde se ascund supercorzile si superforta...

Insa cel mai extraordinar rezultat ar fi acela ca nici una din teoriile in circulatie azi sa fie confirmata, ca bosonul lui Higgs sa nu-si faca aparitia si ca toate predictiile sa fie contrazise. Asta ar insemna ca pana acum nimeni n-a inteles nimic din mersul Universului si abia atunci am asista la o adevarata revolutie stiintifica.

Aucun commentaire: