lundi 27 octobre 2008

Enigma nr 7: De unde ne vin ideile?

O idee? poate fi un concept, o teorie stiintifica, o gluma... ceva ce schimbam intr-una cu semenii nostrii. De unde vin ele? le inventam? le preluam de la altii? cum se naste o idee noua? Care este sursa ideilor? Filosofii secolului XVIII spuneau ca le datoram simturilor: "a gandi inseamna a simti" sustineau ei. In secolul urmator altii merg si mai departe si spun ca ideile simple (derivate din senzatii) se combina pentru a elabora idei abstracte complexe care alcatuiesc gandirea.
"Vad un cal: e o senzatie" spunea filosoful James Mill.
"Imediat ma gandesc la stapanul calului: este o idee".
"Ideea stapanului ma face sa ma gandesc la functia lui (e ministru), iata alta idee".
"Ideea de ministru ma face sa ma gandesc la jocurile politice si iata-ma imbarcat intr-o serie de idei despre politica..."

Un amestec aleator

Pentru psihologia cognitiva contemporana ideile noastre sunt tot fructul aleatoriu al senzatiilor venite din exterior si al proceselor cognitive interne. In creier ideile tasnesc inconstient. Cateva din aceste elemente de gandire se combina ca doua piese de lego pentru a produce o noua idee, spun psihologii. In ce consista acest joc de lego cerebral? Mister. Deocamdata stim doar ca cortexul prefrontal joaca un rol de dirijor. Sistemele cerebrale ale viziunii, auzului si ariile implicate in memorie converg catre cortexul prefrontral. Aceasta conectivitate i-ar permite sa asigure functiile cognitive de nivel inalt: abstractizarea, planificarea sau gandirea creativa. Combinatii conceptuale aleatoare s-ar produce in permanenta in creierul nostru, in mod inconstient iar cortexul prefrontal are sarcina de a evalua ideile astfel aparute si de a le prezenta constiintei. Cum reusesc neuronii sa gereze aceste "combinatii conceptuale aleatoare? Cum sunt ele selectionate? Deocamdata exista numai presupuneri.
Stim ca omul gandeste insa nu stim cum o face...

Cele 10 enigme ale stiintei

****

1 commentaire:

Anonyme a dit…

Buna ziua.
Am descoperit intamplator blog-ul tau,pe cand recomandam cuiva in Romania cartea "Eleganta ariciului". Petrec relativ putin timp on-line, dar gasesc multe dintre lucrurile scrise de tine placute.
Daca vrei putem incerca un schim de idei, propriu cum zici tu... de idei care "nasc" undeva.
Daca crezi ca vrei... joi25pgit@yahoo.it
Anca