mardi 21 octobre 2008

Feng Shui, chinezariile metafizice


Feng Shui s-ar traduce ca "vant si apa" si ar vrea sa insemne "invizibil ca vantul si tot atat de necesar vietii ca apa". E un soi de filosofie chinezeasca care pretinde ca echilibreaza "fortele" pentru a ajuta omul sa traiasca in armonie cu mediul sau. Idei generoase care insa nu se bazeaza pe nici un principiu stiintific. Notiunile cu care se impopotoneaza feng shui-ul provin din taoism: Qi (energie vitala), Qigong (manipularea Qi-ului), principiul Yin si Yang si teoria celor 5 elemente: Pamant, Metal, Apa, Lemn si Foc.

In occident n-au intarziat sa apara "maestrii feng shui", cei care jongleaza cu cele 5 elemente (nu, nu au auzit de Mendeleev) si cele 2 energii (nici o legatura cu cele 4 forte fundamentale). Acestia pretind ca detecteaza energiile invizibile si le "ajuta" sa circule cat mai liber prin casele noastre. Contra unei modeste sume de 750€ pe ora ei ne pot spune in ce camera sa punem o planta verde, in care una cu flori rosii, in ce directie sa ne orientam patul, ce inaltime sa aiba oglinzile, cum sa aliniezi prosoapele in baie etc. Au si aparate numite denkon gua-gua, niste obiecte octogonale impartite in 8 arii pe care sunt inscrise simbolurile ce definesc existenta umana: bani, sex, celebritate, putere, contacte, forma fizica, inamici si razbunare. Cu ajutorul acestei "aparaturi' maestrul stabileste cantitatea si calitatea energiei Chi care se vantura prin casele sau birourile noastre. Suprapunera denkon guagua-ului peste o diagrama graduata ii va permite sa decida care sunt obiectele (vaze, mileuri, bibelouri cu balerine etc) ce trebuie re-aranjate si care din ele trebuie de-a dreptul aruncate la gunoi.

Nimic nu e neglijat in feng shui. Astfel, o persoana care n-are prea multi prieteni va trebui sa pozitioneze cate o floare prin casa, un sef care are multi inamici trebuie sa-si umple biroul de oglinzi de asa maniera ca cel care va veni cu intentii rele isi va vedea "Chi-ul" negativ in oglinda si rautatea i se va intoarce ca un bumerang. Tot maestrul feng shui iti face si traseul pana la birou, se pare ca el trebuie construit astfel incat sa maximizam fluxurile de energii pozitive care ar circula pe sosele (!!) Practic asta inseamna ca trebuie sa reducem la minim numarul de intersectii
fiind "binecunoscut" faptul ca cei care se "intersecteaza" des sunt depresivi si lipsiti de motivatie la munca...

Iata si cateva principii feng shui :

1. Dormiti in camere cat mai putin mobilate: energia vitala, Chi-ul, trebuie sa circule liber. Pentru a mentine echilibrul energiilor, patul trebuie indepartat de usa fara sa fie cu fata direct spre ea.

Chi-ul a carui existenta e la fel de "sigura" ca si a lui Mos Craciun, nu suporta deci locurile stramte si inchise. Dormiti de preferinta cu ferestrele deschise!

2. Perdelele grele favorizeaza obscuritatea, atenueaza zgomotul si asigura un somn linistit. Nu uitati sa le trageti inainte de a va culca: acest lucru va incetini fluxul Chi-ului provenit din fereasta in timpul noptii.


Ar fi cazul sa se hotarasca maestrii, pe de o parte golim camera ca sa poata Chi-ul sa se plimbe iar pe alta trebuie sa-l inchidem?

3. Un birou in dormitor e contrariant pentru Chi-ul in circulatie: acest spatiu e destinat odihnei si energia de munca nu e recomandata.

Cum or putea unii sa doarma la birou??

4. Un tavan prea inalt, un pat prea jos? Masa vidului (??) atarna greu deasupra corpului adormit, comprima pieptul si e daunatoare respiratiei. Echilibrand proportiile, un pat cu baldachin evita aceste probleme.

Nu mai iesiti in casa! Masa grea a enormului vid de deasupra capului o sa va striveasca!

etc, etc

Asemenea "principii" ar putea starni zambete daca n-ar fi si aici vorba de tarife exorbitante, invers proportionale cu utilitatea sfaturilor...

2 commentaires:

Messa a dit…

Vai, numai francezii puteau sa spuna guagua in loc de ba-gua :))))) In rest, feng shuiul e filosofie, nicidecum stiinta...

Alexandra a dit…

:))
oricum nu e mare diferenta, gua-gua sau ba-gua, suna la fel de ridicol amandoua:)

Am zis si eu la inceput ca feng-shuiul e un soi de "filosofie", ideea era insa ca "filosofii" astia care cer sume exorbitante ca sa ne rearanjeze "energiile" (care? alea necunoscute de catre stiinta dar pe care ei le ajuta sa circule pe dupa dulapuri?) prin casa se numesc mai degraba sarlatani decat "filosofi"...