dimanche 2 novembre 2008

Enigma nr.10: Cum se va sfarsi totul?

Soarta Terrei e deja pecetluita. Daca "totul merge bine" (adica nu distrugem noi insine planeta, nu ne ciocnim cu vreun meteorit ca cel care a dus la disparitia dinozaurilor, daca galaxia noastra nu va intra in coliziune cu andromeda peste vreo 2 miliarde de ani etc) sfarsitul planetei va avea loc peste "fix" 4-5 miliarde de ani (sau 7.6 miliarde dupa unii astrofizicieni). Atunci soarele isi va fi ars tot hidrogenul si se va transforma intr-o stea gigantica rosie care va inghiti Pamantul.
Insa probabil ca nimeni nu va asista la acest spectacol caci specia noastra se va fi stins deja din cauza temperaturii ridicate ce va face imposibila viata pe terra cu mult inainte de obstescul sfarsit al soarelui (asta daca nici o solutie de 'colonizare' a altor planete nu se descopera "intre timp"... )

Astronomii au observat deja nasterea si moartea stelelor, pot descrie cu ochii inchisi soarta sistemului nostru solar.

Dar Universul? Se va sfarsi si el intr-o zi? Cand? Cum?
Daca toate mitologiile si toate religiile au gasit deja raspunsul la intrebare, stiinta inca mai cauta. Si pentru ca cercetatorii inca nu au gasit martori care sa fi asistat la sfarsitul altor universuri, trebuie sa se multumeasca cu conjecturile.

Si totusi: observarea indelungata a celor mai vechi galaxii i-a condus pe astrofizicieni la concluzia ca universul poate sa moara. De unde ideea asta? Din faptul ca astrele, galaxiile, aglomerarile de stele se indeparteaza inexorabil unele de altele. Aceasta "expansiune" (observata si testata inca din anii 1930) i-a condus pe stiintifici la formularea a 3 necrologii universale. Si chiar daca scenariile sunt diferite suspansul nu dureaza prea mult: toate trei se sfarsesc prost.

- unul din ele este "big crunch-ul" si a fost formulat imediat dupa descoperirea expansiunii Universului. Aceasta teorie spune ca expansiunea va incetini si la un moment dat se va inversa pana la punctul in care Universul se va contracta si va sfarsi strivit de el insusi... Problema: aceasta ipoteza se bate cap in cap cu observatiile asupra celor mai indepartate supernovae, observatii culese dupa 1998 si care arata ca expansiunea e in faza de acceleratie de 6 miliarde ani.

- alt scenariu este numit "big chill" (marele frig) care spune ca Universul se va raci si se va dilua indefinit lasand in urma lui doar o urma de fotoni reci dupa ce toata materia se va fi evaporat.

- al treilea scenariu este "big rip" (marea desirare) emis in 2003. Conform acestuia Universul dezintegrat brutal si transformat intr-o supa de particule subatomice.

Ce va determina scrierea unuia sau altuia dintre scenarii? Evolutia expansiunii intr-un viitor indepartat. Daca aceasta ramane la viteza actuala, Universul va avea o agonie lenta, daca se ambaleaza un pic, moartea va fi violenta, sentinta fiind fixata la aprox 20 de miliarde de ani.

Evolutie haotica
Problema e ca accelerarea expansiunii Universului e una din cele mai mari enigme ale cosmologiei. Ea ar fi datorata unei misterioase energii repulsive (care s-ar opune gravitatiei) numita azi "energia neagra" si a carei natura e inca necunoscuta. Cercetatorii raman prudenti in speculatii caci, spun ei, daca observam evolutia expansiunii cosmologice de-a lungul timpului constatam ca ea a fost foarte haotica.
Precizia necrologiei "big rip" sau "big chill" ar fi deci doar o iluzie iar "big crunch" s-ar putea sa fie pus la index prea devreme.
Mai ales ca Universul nu e scutit de surprize... pe care i le poate rezerva fizica cuantica. Aceasta autorizeaza formarea unor "bule de Univers" in care ar guverna legi si constante fizice diferite de cele pe care le cunoastem noi. Intalnirea acestor "mingi" cu Universul nostru ar fi fatala!

Nimic nu exclude ca la cativa ani lumina sa se afle o bula de Univers in care expansiunea sa fie mai mare decat in regiunea noastra si ca ne-am putea ciocni. Cum aceasta soseste cu viteza luminii, nici macar nu am vedea-o sosind, chiar daca din intamplare am privi in directia ei, mai spun astrofizicienii.

Universul ar putea deci sa dispara fara avertisment, inainte de data anuntata in necrolog... Asta ar insemna insa sfarsitul a TOT? sau doar moartea unui Univers dintr-o infinitate de alte Universuri? Enigma ramane deocamdata intreaga...

Cele 10 enigme ale stiintei

****

2 commentaires:

L3v|atan a dit…

Pai important e ca nu se gata viata in 2012, nu ?? Asa ca ce se va intampla peste 1,5 miliarde ani mi se pare total neimportant!!

Irina a dit…

macar referitor la acest subiect crestinismul si stiinta sunt de acord: la un moment dat lumea se va sfarsi :)