dimanche 1 mars 2009

Codex Scepticus


Suntem bombardati cu informatie. Uneori informatia pe care o primim e folositoare. Alteori e total inutila. Alteori e pur si simplu o aberatie. Iar uneori este chiar periculoasa pentru noi insine si pentru cei din jur. Cum ne descurcam in oceanul de informatii?

Cu ajutorul expertilor si a spiritului nostru critic.

Expertii de azi sunt cei care folosesc metoda stiintifica (observatie, experiment, predictie, concluzie) pentru descrierea realitatii. O explicatie a unui fenomen trebuie sa raspunda unor reguli stricte: reproductibilitate, masura, comparatie. Unele fenomene nu au inca o astfel de explicatie. Asta nu inseamna insa ca le putem pune pe seama supranaturalului. Un fenomen inexplicabil ramane un fenomen inexplicabil si atat.

Expertii sunt specializati intr-un anumit domeniu (f. restrans) dar pot deveni complet ignoranti cand se exprima asupra unui alt subiect dintr-un alt camp de activitate. Pot sa-l admir actorul Dan Puric pe scena si in acelasi timp sa consider discursul sau despre biologia moleculara drept o mare ineptie (ceea ce si este). La fel si cand e vorba de arhitecti de interior care editeaza carti despre teoria evolutiei sau despre specialisti in tarot care se pretind experti in imunologie si dau verdicte anti-vaccin.

Spiritul critic este acea atitudine care presupune o analiza rationala a oricarei afirmatii (inclusiv cea provenita de la experti) inainte de a o considera drept adevar.
Atunci cand o informatie nu raspunde satisfacator intrebarilor "cine, ce, unde, cand, cum si de ce" o putem clasifica intre cele nesigure si deci de luat in considerare cu mare prudenta.

Unele dintre "efectele" pe care ar trebui sa le recunoastem ca artificii ale imposturii:

1) Efectul berzei, cel mai frecvent utilizat pe piata "para /supra" naturala, mai ales cea a vindecatorilor: confuzia intre corelatie si cauzalitate. S-a constatat (statistic) ca satele cu mai multe cuiburi de berze au o natalitate mai mare decat media pe tara. Daca nu punem la contributie spiritul critic vom trage firesc concluzia ca unii dintre bebelusi sunt adusi de berze. Utilizand insa demersul sceptic e usor de aflat ca berzele prefera sa-si faca cuib in sate mai degraba decat in aglomeratii urbane si ca natalitatea la tara e mai ridicata, cu berze sau fara. La fel cu "vindecarile" presupus datorate homeopatiei, rugaciunilor si altor intervenii ale unor forte supranaturale.

2) Efectul presului de la intrare: se utilizeaza confuzia intre termeni fapt care induce o confuzie de sensuri. Pusi in fata unui pres pe care scrie :"stergeti-va pe picioare" toata lumea va intelege in mod natural "pantofi" in loc de "picioare". Efect fundamental fara de care nu ar exista nici un 'fenomen paranormal'.

3) Efectul bipediei (sau sindromul Pangloss): atunci cand se pleaca de la concluzie ca sa se ajunga la cauze. Ex de rationament circular: "lumea a fost creata de o forta superioara altfel cum se explica perfectiunea ei" e echivalenta cu afirmatia "existenta blugilor dovedeste ca o forta superioara a vrut ca omul sa fie biped ca sa ii poata purta".

4) Sindromul Galilei: cei ce adera la o pseudo-teorie pe care o cred revolutionara se considera persecutati de ceilalti (ex adeptii cultului antivaccinalist cred ca sunt persecutati de mafia farmaceutica etc)

5) Efectul "nu are ce sa strice". Unul dintre cele mai periculoase. De cate ori nu am auzit "ce rau poate face homeopatia, descantecul, astrologia, feng-shui, rugaciunea" si alte credinte irationale. Da, uneori acestea pot face rau.
Cineva s-a gandit sa stranga pe un site toate informatiile despre "ce rau face" uneori absenta spritului critic. 368.379 morti, 306.096 raniti si peste2 miliarde de dolari risipiti. Si asta doar intr-o parte a globului, in special america de nord.

Lista victimelor ar trebui citita ori de cate ori ne punem intrebari despre "ce rau poate sa faca" lipsa unui ... Codex Scepticus.

Aucun commentaire: