vendredi 13 février 2009

Creationismul e un "fenomen cultural"...

...afirmatie facuta nu de vreo Universitate, nici de o revista stiintifica, nici de vreun cercetator ci de insasi... Papa de la Roma!

Veste foarte proasta pentru creationistii de toate felurile: Vaticanul a ales sa se alature celor care celebreaza aniversarea a 200 de ani de la nasterea lui Darwin recunoscand ca acesta "spune adevarul" si ca "evolutionismul nu e incompatibil cu crestinismul". Cam mult le-a trebuit sa-si dea seama dar e mai bine mai tarziu decat niciodata. Acelasi Vatican claseaza creationismul Desenului Inteligent printre... fenomenele culturale, adica departe de tot ceea ce inseamna "stiinta".
Mai mult, catolicii sunt gata sa ingroape securea razboiului defintiv si sa raspandeasca ideea ca ei nu au fost niciodata impotriva lui Darwin (e oarecum adevarat, ei cu Galilei au avut ce au avut:)

Dar nu numai catolicii se agita: in Anglia, patria lui Darwin, stiintificii impreuna cu clerul protestant indeamna "respectuos pe cei ce resping teoria evolutiei sa cantareasca dovezile incontestabile, confirmate de noile descoperiri genetice".

Mai mult, un grup de biserici din Oxford organizeaza o conferinta despre influenta pe care a avut-o Darwin asupra lumii.

Si lovitura de gratie : in statele unite, duminica viitoare se organizeaza "weekendul Darwin" in care peste 900 de preoti din toate colturile tarii vor vorbi in predica duminicala despre Darwin si puterea viziunii stiintifice in lume.

Au mai ramas orbecaind prin bezna evului mediu doar ortodocsii, musulmanii si cateva secte neo-protestante... Cu siguranta vor gasi si ei drumul spre gandirea rationala intr-o zi, urmand modelul celorlalti credinciosi.
Desi daca e sa ne luam dupa graficul de mai jos, asta se va intampla (in cel mai fericit caz!) doar peste (cel putin!) alti 200 de ani...


sursa: National Geografic

Si inca un film despre evolutie:

5 commentaires:

Doru Oprişan a dit…

Ce vremuri interesante: acum cateva luni au zis ca existenta extraterestrilor nu intra in conflict cu Biserica, acum zic la fel despre Darwin... Parca s-ar pregati de o retragere eleganta de pe scena.. Desigur, asta e deja o fantezie :) Sau, cine stie, poate au inventat o alta poveste captivanta, mai moderna, mai credibila, cu care sa o luam de la capat pt inca 2000 de ani...

Novaccin a dit…

Dacă spui că sărutînd un broscoi, acesta se transformă imediat în prinţ, orice om ar considera că un lucrul ca acesta este absurd.

Dacă, însă, afirmi că în milioane de ani, orice broscoi se poate transforma în prinţ, deja ne aflăm în prezenţa unui fapt ştiinţific incontestabil!

Alexandra a dit…

ce analogie stupida, asta dovedeste nu numai ca nu stiti nimic despre teoria evolutiei dar si ca ati lipsit de la orele de biologie din generala.

Poate ca unui irational ii sunt necesari milioane de ani ca sa priceapa un fenomen stiintific... insa evolutia in natura e mult mai rapida:
http://www.sciencedaily.com/releases/2008/04/080417112433.htmRepet sfatul de la posturile antivaccinaliste:
mai cititi si altceva decat siteurile conspirationiste si biblia... suntem totusi in anul 2009!

Novaccin a dit…

A, deci e valabila treaba cu sarutul....., nu era neaparat analogie, mai degraba umor...
Ce ti-e si cu primatele astea, le lipsesc simtul umorului..normal, simtul asta il au numai oamenii. In rest , maimutareli....

Alexandra a dit…

aaa, asta e umor conspirationist? scuze, semana cu articolul ala de pe siteul balenelor (whale.to) pe care l-ati tot citat pe blog...

Cel cu Printesa Diana care se transforma in soparla noaptea... si care vorbea extrem de serios.

Daca sunteti gata sa credeti aberatiile antivaccinalste de pe acel site, de ce nu ati crede si ca lady di se transforma in dragon si broasca in print?

Despre ordinul primatelor am mai zis: Va considerati un Homo Sapiens?
Desigur ca nu...

PS Homo sapiens = omul care gandeste:)