dimanche 15 février 2009

Steve vs creationisti

Cel de-al 999-lea Steve a semnat zilele trecute "petitia Steve-lor", o petitie pe care au dreptul sa o semneze doar cei care indeplinesc 3 conditii:
- sunt pro-evolutionism
- sunt oameni de stiinta
- au prenumele Steve sau un derivat al acestuia

La originea acestui proiect se afla ca de obicei ofensiva creationista: acum catva timp creationistii fluturau cu mandrie o petitie semnata de "100 de oameni de stiinta" in care reclamau introducerea creationismului in manualele scolare. Strategia nu e noua, prin diversiuni de acest tip adeptii creationismului vor sa creeze iluzia ca ar exista o "dezbatere" in cadrul comunitatii stiintifice pe marginea validitatii teoriei evolutioniste. "Argumentul" asta se intalneste adeseori pe forumuri sau in comentariile ignorantilor care bantuie pe bloguri din care in mod evident nu pricep mare lucru.

In replica la 'petitia' creationistilor, organizatia ne-lucrativa National Center for Science Education a lansat Proiectul Steve: cei care se numesc Steve, Steven, Stephen, Stephanie, Stefan sunt invitati sa semneze petitia cu conditia ca locul lor de munca sa fie intr-un laborator de cercetare. Numele nu a fost ales intamplator ci in memoria biologului Stephen Jay Gould, eroul evolutiei moderne. Tinand cont de faptul ca aprox 1% din populatia statelor unite poseda acest prenume si ca mai putin de atat sunt oameni de stiinta... numarul semnatarilor petitiei creationiste devine ridicol in comparatie cu steve-o-metrul afisat de pro-evolutionisti.

Tot stevometrul a fost utilizat si de revista Annals of Improbable Research pentru a efectua "prima analiza stiintifica a sexului, localizarii geografice si greutatii stiintificilor numiti Steve" :)

Proiectul Steve e desigur o parodie insa petitia e foarte serioasa. Vrea sa demonstreze ca mai mult de 99% dintre oamenii de stiinta considera evolutionismul ca o teorie fundamentala, unificatoare si incontestabil dovedita si ca pseudostiinta numita creationism nu are ce cauta in programa stiintifica sau in scoala publica.

1 commentaire:

Stefan Ionescu a dit…

Azi au anuntat si pe al 1000-lea Steve: Steven P. Darwin de la Tulane :) Eu cred ca l-au pastrat special pentru momentul asta... Steven Darwin... go figure...