dimanche 12 avril 2009

Clopotele zburatoare

Pentru cei mai multi dintre francezi Pastele inseamna : vacanta, oua de ciocolata si iarasi vacanta. Semnificatia religioasa nu-i intereseaza si dealtfel majoritatea nici nu o cunosc desi se declara catolici in proportie de peste 50% .
In schimb copiilor li se spune o poveste bizara, cea mai traznita fantezie religioasa pe care am auzit-o pana acum: se zice ca in saptamana Pastelui clopotelor franceze le cresc aripi si pleaca in zbor spre Roma ca sa capete binecuvantarea papei si sa poata bate din nou. La intoarcerea din calatorie clopotele aduc (fac?) oua de ciocolata pe care le parasuteaza prin gradinile oamenilor. In dimineata Pastelui toti copiii de indata ce se trezesc alearga sa caute ouale iar cu ocazia asta parintii scapa de intrebarile incomode (da' cum zboara clopotul', da' de ce nu pot sa-l vad' etc).
Traditia isi are originea in secolul al VII-lea cand Biserica a interzis tragerea clopotului incepand din Joia sfanta ca semn de doliu pentru Iisus. Si cum copiii sunt logici si cer explicatii francezii au gasit fantezia asta haioasa cu clopotele care au plecat la Roma...

Insa aici se cam inchieie povestea traditiilor pascale franceze, vacanta e mai importanta. Asta imi aminteste de un sondaj realizat acum vreo 2 ani printre cei 51% dintre francezi care se declara catolici. Din sondaj a reiesit ca doar aprox 8% sunt practicanti (asista la slujba saptamanal).

Dar ce e si mai hilar este ca unii dintre catolici declara ca "nu cred in existenta lui Dzeu" : sondajul zice ca doar 52% dintre persoanele care se declara catolice cred ca "Dzeu exista" (dintre acestia 26% sunt "siguri" si 26% zic ca "e probabil" :)

La aceeasi intrebare despre existenta lui Dzeu 10% au raspuns ca "e putin probabil" iar 7% dintre catolici spun pur si simplu ca... "nu exista"!
Mai raman 30% care au raspuns ca "habar nu au" si 1% care au refuzat sa se pronunte asupra chestiunii:)

Sondajul

Bonnes vacances de Pâques!:)

2 commentaires:

salmi a dit…

Da...nici suedezii n-au habar de Paste...acum in duminica de Paste toti sunt afara la curatat gradina, plantat flori, altii au plecat in cele 4 zile libere sa colinde pe undeva...Altii nici nu vopsesc oua...
Copiii sunt afara la joaca, stau la soare si parintii grataresc. Abia au asteptat zilele astea libere, e tot farmecul.
Si noi ne bucuram alaturi de ei, ne place. Cam asa intelegeam si noi Pastele, se pare ca am ajuns in locul potrivit.

Pupici din nord.

Alexandra a dit…

salmi, am citit ca la voi e moda movului de paste, nu stiam:)

4 zile libere? aici ne-ati luat, nu avem decat 3 (da' acus vine luna mai si aia e aproape in intregime o sarbatoare:)