mercredi 1 avril 2009

Fapte si teorii


Creationistii vor sa ne faca sa credem ca o teorie este ceea ce am visat intr-o noapte in care eram beti crita.
Isaac AsimovMitul creationist:
"Nu din intamplare se numeste "teoria evolutionista". Ci pentru ca evolutia este doar o teorie si nu un fapt"

Realitatea:
Evolutia e un fapt si o teorie.

Ce e aia evolutie?
Definitie: evolutia e un proces care afecteaza orice replicator imperfect.
Din acest punct de vedere se poate formula o lege a evolutiei:
"pentru orice populatie de replicatori imperfecti, cu cat trece mai mult timp cu atat variantele cu o rata mare de reproducere ocupa o proportie mai mare din totalul populatiei."

In afara cazurilor in care intervin alte forte (catastrofe) aceasta lege e totdeauna adevarata.

Unele molecule complexe, virusii de ex, sunt replicatori imperfecti. Asa sunt si celelalte organismele vii formate din celule care au la baza ADN-ul. Singura metoda de a invalida aceasta lege ar fi un exemplu de replicator perfect care produce copii identice de sine insusi.
De aici putem concluziona ca in lumea vie exista un proces evolutiv. Intrebarea este daca acest proces se afla la originea tuturor speciilor de pe terra. In acest caz putem vorbi despre evolutie biologica.

Atunci de ce ce se numeste "teoria" evolutiei?

Teoria evolutionista reprezinta un ansamblu de date si ipoteze care explica cum au aparut speciile via evolutia biologica. Denumirea actuala este "teoria sintetica a evolutiei" sau "teoria neo-darwinista".
E important de inteles faptul ca termenul stiintific "teorie" nu e echivalent cu o "ipoteza" sau "supozitie"
Faptul ca o teorie este confirmata n-o transforma automat in lege stiintifica. O lege (a lui Ohm de ex) explica un singur fenomen. O teorie explica un ansamblu de fenomene.

Teoria evolutiei nu e singura teorie stiintifica, mai exista si teoria semi-conductorilor, a heliocentrismului, teoria elecromagnetismului etc

Cum se explica "saltul omului pe scara evolutiei" sau de ce mai exista si speciile "vechi"

Evolutia nu inseamna inlocuirea unei specii cu alta mai "buna". Evolutia nu inseamhna nici ca speciile trebuie neaparat sa se schimbe de-a lungul timpului incolonate intr-un fel de "mars spre progres".
Toate speciile existente azi se afla in cel mai "inalt" punct al evolutiei lor pentru simplul fapt ca sunt adaptate mediului in care traiesc. Celelalte, adica majoritatea celor care au existat vreodata pe terra pana acum, au disparut.

De aceea "scara evolutiei" e o notiune lipsita de sens. Arborele filogenetic al speciilor arata mai degraba ca un tufis si prin urmare omul nu prea are unde se catara...

Pentru cei ce vor sa afle mai multe despre opera lui Darwin o noua sursa in lb romana:

Aucun commentaire: