mardi 21 avril 2009

Isteria antivaccinalista reloaded

De vreo cateva zile niste anonimi (mai degraba anonime, asa mi-a soptit mie reptilianul sef) polueaza sectiunea de comentarii de la acest post cu copy/paste tot felul de articole dubioase provenite din surse care mai de care mai conspirationiste. Desi am avertizat ca voi sterge copy paste si ca e de ajuns sa puna linkul, anonimul/anonima continua sa faca ce stie mai bine, sa polueze internetul. In lumea antivaccinalistilor, linkurile inca nu s-au inventat...

Primul copy/paste a fost un interviu copiat din faimoasa revista "Formula as" cea care in afara de antivaccinare mai face propaganda si clismelor cu cafea precum si altor "tratamente" la fel de stiintifice.

Am remarcat ca la inceputul interviului dl doctor isi ascunde adevarata specializare: homeopatia si tratamentele naturiste. De ce oare? I se pare ca nu suna bine?:)
Sau ii e teama ca va fi (pe buna dreptate) pus in aceeasi oala cu toti ceilalti "guru" antivaccinalisti, desigur interesati exclusiv de binele poporului si nu de vanzarea propriilor fierturi sarlatanesti (dealtfel reclama nu e mascata, la sfarsitul asa zisului "interviu" domnul doctor isi dezvaluie adevarata specializare si ne indeamna sa-i cumparam fierturile in locul vaccinurilor!) Asta da demers dezinteresat!

Am raspuns la comentarii acestui copy/paste pentru ca mi s-a parut ca venind de la un medic aberatiile de acolo sunt pur si simplu iresponsabile.

Si acum ca ne-am lamurit cu cine avem de a face si de la ce fel de "medic dezinteresat" ne provin informatiile, sa vedem putin si ce spune (nu prea mult ca zice numai tampenii care sunt explicate si ras-explicate pe adevaratele siteuri stiinfice gen OMS, AAP etc):

1) dansul zice ca se bazeaza pe o "serie de informatii medicale si pe rezultatele cercetarilor specialistilor din lumea intreaga"

Care specialisti? Specialistii in tarot probabil fiindca in rest absolut toate organizatiile medicale serioase (OMS, asociatia pediatrilor din america, INVS etc) recomanda vaccinarea si nici unul nu sustine aberatiile dlui doctor!
dealtfel interviul abunda de fraza asta cu care toti sarlatanii isi pescuiesc naivii: "specialistii spun ca... ", "unii cercetatori au descoperit ca" etc. Fara insa sa precizeze nicaieri care specialisti si unde se sustin asemenea tampenii (in afara unor carti publicate la edituri obscure nici nu ar avea ce referinta sa dea)

2) ne spune ceea ce toti antivaccinalistii sustin: ca vaccinurile au si contraindicatii. Uita insa sa precizeze ca orice act medical are contrainticatii, doar remediile babei omida sunt absolut sigure. Si aspirina are contraindicatii, prescrie dl doctor aspirina? sau se rezuma doar la ceai de musetel si bilute sarlatanesti (pardon, homeopate:) pentru raceala?

3) Apoi reia un alt argument al istericilor antivaccinalisti: cel al conspiratiei mondiale care vrea sa ne decimeze: "vaccinurile sunt daunatoare da' continua sa fie facute din cauza mafiei farmaceutice"... Nu ca as putea eu sa combat o asemenea credinta irationala ca acea a teoriei complotului... asta tine de psihiatrie. O sa zic doar ca daca dl doctor sau vreun adept al sectei antivaccinalisate ar fi avut curiozitatea sa caute cifra de afaceri a producatorilor de vaccinuri (nici nu sunt multi tocmai pt ca e o afacere extrem de neprofitabila in comparatie cu medicamentele) ar fi vazut ca vaccinurile reprezinta mai putin de 10%...

4) In aceeasi categorie a delirului paranoiac intra si celelalte afirmatii ca aceea ca SIDA ar fi fost creata in laborator sau mai rau, ca virusul nici amacar nu exista... asta nici nu merita combatuta, nici un om de stiinta serios nu sustine o asemenea aberatie, ea poate fi intalnita numai pe siteurile conspirationiste. dar se pare ca dl doctor le acorda o mare credibilitate in detrimentul celor stiintifice...

5) Alta afirmatie neverificata si absolut gratuita caci nesustinuta de nici un studiu stiintific este aceea ca "vaccinarea slabeste sistemul imunitar sanatos". Acesta e alt cal de bataie al antivaccinalistilor care repeta fraza papagaliceste fara sa le treaca macar prin cap sa o si verifice.

Nici un studiu serios nu a aratat un astfel de efect iar afirmatii de genul:

Fiecare vaccin care este administrat reprezinta de fapt un stimul puternic pentru organism, pentru sistemul imunitar, in mod special. Dupa fiecare asemenea stimul, el face eforturi ca sa-si adapteze mecanismele de aparare la microbul respectiv. In momentul in care se face un alt vaccin, apare un nou stimul care actioneaza asupra imunitatii.

sunt pure inventii sau pur si simplu aberatii! Organismul uman vine in contact natural cu mii de astfel de stimuli imunitari iar vaccinurile nu reprezinta decat o infima parte. Mai interesant ar fi fost sa ne spuna dl imunolog specialist in homeopatie (!!) contra cator antigene diferite exista anticorpi in organismul adult. Hai ca ii reamintesc eu: cifra e de ordinul 10^9, daca ne-am intalni cu un antigen pe luna asa cum crede dl doctor ca e optim pentru un raspuns imunitar "corect" ne-ar trebui cateva milioane de vieti ca sa-i adunam...

5) pe urma dl doctor ne face "istoria gafelor" scotand de la naftalina niste intamplari de acum 50 de ani, reaminteste si el aberatia niciodata dovedita a autismului provocat de vaccinuri (lucru demonstrat fals, nici macar justitia nu a dat dreptate plangaretilor), spune o minciuna sfruntata cum ca 'toate vaccinurile contin mercur" desi acesta nu se mai foloseste de cativa ani (si totusi cazurile de autism in loc sa scada s-au inmultit!)

Ne da exemplul "bebelusului" caruia i se injecteaza de 40 de ori doza maxima de metale grele "uitand" ca vaccinurile nu se fac intravenos si uitand care e diferenta intre concentratia unei substante in sange si cea care poate fi ingurgitata in alimente sau injectata in tesuturi. Dar probabil dl doctor considera ca e totuna concentratia de grasimi in sange cu cea ingurgitata la masa de paste de ex si ca majoritatea oamenilor vor sa se sinucida ori de cate ori se aseaza la masa...
etc etc

Dupa toate aceste aberatii dl doctor ne invita in magazinul dansului (impropriu numit 'cabinet medical' e mai corect sa-i zicem butic de fierturi) ca sa-i cumparam "remediile" ce ne vor apara de rujeola, rubeola, hepatita, meningita si multe alte boli din cauza carora inca se moare desi exista vaccin pentru ele. Si asta din cauza aberatiilor istericilor antivaccinalisti despre care ziceam in postul de mai sus.

In concluzie, antivaccinalismul ramane o credinta irationala de acelasi tip cu credinta in paranormal, in secte, in rapiri extraterestre, in creationism si in existenta lui Yeti omul zapezilor...
Din pacate deosebirea e ca antivaccinalismul e periculos si pentru ceilalti, oamenii normali, responsabili, in pas cu vremurile lor, cei care se vaccineaza si care vor sa-si protejeze copiii vaccinandu-i...

Citeste si:
Reptilienii si alte aberatii antivaccinaliste
Sa radem cu irationalii vaccinalisti
Victimele antivaccinalistilor
Guru antivaccinalistilor
Istericii antivaccinalisti

Aucun commentaire: