samedi 4 avril 2009

La ce ora inchide lumea invizibilaProblema nu este sa aflam daca exista o lume invizibila; adevarata problema este sa stim daca e departe de centru si la ce ora inchide.

Woody Allen

Fraza lui Woody Allen seamana cu citatul de pe blogul lui TLP (preluat de pe forumul AUR) ca raspuns la niste articole anacronice si dubioase din revista Descopera:

"Controversat sau nu, Fenomenul Paranormal Exista!" insa poate fi observat numai de ciobani, taietori de lemne, adevaratele fiice ale unei femei cu nume de nevertebrata si americani tampiti de prea mult televizor."

Articolele din Descopera nu sunt surprinzatoare, forumurile de discutii abunda de "marturii" ale fenomenelor paranormale: premonitii, levitatii, decorporalizari, vise premonitoare etc... toate exista si chiar sunt "explicate stiintific"!

Pentru majoritatea oamenilor existenta acestei lumi invizibile unde puterile paranormale isi fac de cap este o realitate evidenta. Ei sunt convinsi ca exista si ramane doar ca stiinta sa descopere intr-o zi cum functioneaza ...

E adevarat, au existat si cercetari serioase ale acestor fenomene insa toate s-au cam oprit prin anii 70 din lipsa de dovezi concludente.
Astazi o minima logica, cunoastere a probabilitatilor si a legilor fizicii ar fi de ajuns ca sa ne dam seama ca fenomenele "paranormale" nu-s decat sarlatanii.

Exista obiectii simple pe care un spirit critic e obligat sa le aduca in fata oricarei 'experiente' ce demonstreaza 'puterea mintii' sau perceptiile extrasenzoriale (adica undele care, spun paranormalii, se 'transmit' intre doua creiere).

1) Nu e suficient ca informatia sa fie emisa si transportata, e necesar si un receptor. La fel ca si pt radio: nu e de ajuns ca ne traverseaza undele, mai trebuie sa si apasam butonul de la aparatul de radio.

Insa creierul uman (ca si cel al tuturor animalelor evoluate) e insensibil la stimulii senzoriali, pentru asta exista alte organe (ochiul care detecteaza fotonii, urechea care detecteaza undele, nasul care detecteaza mirosul etc.) Celulele organelor respective detecteaza informatia si genereaza impulsuri electrice care sunt transportate de sistemul nervos pana la neuroni unde sunt decodate in anumite zone ale creierului etc.
Creierul ca organ separat nu "simte" nimic fara ajutorul celorlate organe, el e insensibil la orice informatie senzoriala. Si atunci cum poate acea informatie continuta in "noianurile de unde" sa ajunga sa fie decodata de creierul nostru si tradusa in "ma duc sa fac o cafea" sau intr-o imagine de cosmar sau in imaginea prietenului nostru pe care nu l-am mai vazut de 10 ani dar care o sa ne sune maine?

2) Mai mult, cum e "tradusa" informatia cand e vorba de 2 persoane care nu vorbesc aceeasi limba? cum pot atunci acele "procese cognitive" sa decodeze informatia? sau undele astea se transmit doar intre prieteni? cum stiu sa detecteze pe cel cunoscut de un oarecare de pe strada?

3) sa presupunem insa ca din creierul uman "iese" si altceva, o un alt tip de informatie necunoscuta ... Ar trebui deci sa existe celule specializate sensible la aceste forte necunoscute. Ori pana acum nu a fost detectat nici un organ "in plus" in corpul uman care ar putea servi la perceptii extrasenzoriale, nici o suprafata inutilizata in creier susceptibila la a fi folosita in decodarea informatiei primite de la un alt individ.

5) pentru moment cercetatorii au pus in evidenta doar 4 forte fundamentale. Nici una din ele nu poate fi responsabila pentru telepatie sau psihokinezie. Inseamna ca exista o alta forta necunoscuta inca?! si ca aceasta patrunde in creierul uman trecand prin craniu la fel ca razele X insa nu e masurabila si nu mai e intalnita niciunde altundeva in natura?


6) Daca omul are aceasta capacitate extraordinara de a comunica si altfel decat prin cele 5 simturi, de ce evolutia nu a selectionat indivizii care poseda aceasta capacitate? De ce nu nici o aplicatie tehnica nu a putut fi dezvoltata pornind de la aceasta observatie? de ce nu sunt cei care au aceasta capacitate la conducerea planetei?

De ce cred oamenii in superstitii?
Povestile "paranormale" de care abunda presa si forumurile pot fi explicate simplu prin iluzii optice, coincidente sau modul in care functioneaza memoria umana. Exista insa si un alt mod de abordare a fenomenului, din punctul de vedere al psihologiei de dezvoltare.

Doua cercetatoare finalndeze (Marjaana Lindeman si Kia Aarnio) au oferit o explicatie interesanta, bazata in principal pe notiunile de "cunostiinte fundamentale" (core knowledge).

Conform studiilor psihologilor, intelegerea lumii de catre un copil se bazeaza pe 3 tipuri de cunostinte:
- fizica intuitiva
- psihologie intuitiva
- biologie intuitiva
O parte din aceste cunostinte sunt regrupate sub numele de "cunostinte fundamentale": e vorba de acele cunostinte pe care copilul le invata singur si nu din interactia cu adultii. Aceste cunostinte se achizitioneaza pana la varsta de 3 ani si vor forma baza viitoarelor mecanisme de invatare;

Cunostiintele fundamentale de fizica includ ideea ca lumea e formata din obiecte materiale care au un volum si o existenta independenta in spatiu.
Cunostintele fundamentale de biologie se aplica in cautarea hranei si evitarea infectiilor
Cunostintele fundamentale de psihologie includ ideea ca animalele pot actiona asupra obiectelor si ca ele se pot deplasa fara o interventie exterioara. In acelasi timp copiii inteleg ca elementele spiritului (ganduri, idei, credinte) sunt imateriale si ca nu au aceleasi proprietati ca entitatile la care se refera (de ex: "ideea unui caine nu musca").

Cum e posibil ca din copii atat de rationali sa rezulte adulti superstitiosi? O explicatie posibila este ca cele 3 tipuri de cunostinte fundamentale se suprapun si sunt aplicate in mod irational in afara categoriei lor. Confuzia intre tipurile de cunostinte ne face sa atribuim gandurilor proprietati fizice, sa credem ca ele pot misca obiecte (psihokinezie) sau pot sa se deplaseze de la un creier la altul (telepatie). Tot aceeasi confuzie ne face sa atribuim obiectelor o vointa proprie si intentie.

Testarea teoriei

Testele pentru verificarea acestor ipoteze au plecat de la ideea ca, in comparatie cu scepticii, indivizii credinciosi ar trebui sa atribuie mai des entitatilor psihologice caractere fizice sau biologice . La teste au partcipat 239 de voluntari separati in doua grupuri (sceptici si credinciosi), marea majoritate studenti. Acestora li s-a cerut sa dea note de la 1 la 5 in functie de cum li se pare o anumita fraza:
- 1 pt fraza total metaforica
- 5 pt fraza total literara
- 2-4 intre cele doua

In jumatate dintre frazele propuse entitatilor materiale li se atribuiau proprietati psihologice, de ex:
"mobilele vechi cunosc trecutul"
"vara plantele vor sa infloreasca"


Alte fraze priveau mentalul si proprietatile fizice atribuite lui:
"gandul unui om instabil se dezagrega"
"rautatea e contagioasa"


etc

Pentru a determina confuzia intre evenimentele intentionale si non intetionale s-a utilizat o lista de evenimente din viata de zi cu zi. Pentru fiecare din ele subiectul trebuia sa spuna -tot pe o scara de la 1 la 5- daca pentru el evenimentul respectiv avea un "motiv". De fapt, evenimentele descrise nu se intampla niciodata cu un "motiv", ele au doar "cauze".

Ex:
"a trage cartea favorabila la un joc de carti"
"franele masini nu functioneaza"
"un fulger trazneste un arbore"

Concluzie

In comparatie cu scepticii, credinciosii atribuie cu mai mare usurinta trasaturi fizice sau biologice fenomenelor mentale. De asemenea tot ei atribuie si caracteristici mentale obiectelor intr-o maniera literala si nu metaforica.
Tot credinciosii afirma intr-o proportie mai mare decat scepticii ca evenimentele aleatorii sau climatice au avut un "motiv" pentru a se produce.
Experienta a mai aratat faptul ca manifestarea diverselor credinte (in astrologie, feng shui, paranormal etc) e asociata unei confuzii intre cunostiintele fundamentale, a unei mai mari tendinte de a se increde in "intuitie" si a unei gandiri analitice mai putin performante. Toate astea pe fondul unei instabilitati emotionale crescute**

Toate acestea au condus la concluzia ca superstitiile si credintele irationale se nasc dintr-o utilizare abuziva a gandirii intuitive si nu neaparat dintr-o eroare de rationament.

Confuzia genurilor intre cunostintele fundamentale este numitorul comun a unui larg spectru de credinte, de la animism la Feng Shui trecand prin paranormal si telekinezie.
Aceasta confuzie poate fi asociata a ceea ce cercetatorii identifica ca unul din fundamentele credintelor in paranormal: ideea unei esente comune a unor categorii distincte.
Antropologii spun de ex ca una din bazele credintelor magice ale unei populatii din Noua Guinee provine din notiunea de NU, esenta vitala. Aceasta esenta traduce ideea ca totul in cosmos e interconectat unui acelasi principiu fundamental.
E vorba bineinteles de un exemplu evident de confuzie a genurilor in cele 3 tipuri de cunostinte fundamentale.

**Instabilitatea emotionala a fost masurata pe sub-scara neuroticism a NEO Five-FActor Inventory (McCrae si Costa, 1987). Acest test permite masurarea anxietatii, a depresiei, constiintei de sine, vulnerabilitatii, impulsivitatii si ostilitatii.

SURSA

Aucun commentaire: