mardi 7 avril 2009

Mituri despre ateism


1. Ateii sunt suparati pe Dzeu (Allah, Yehova, Zeus, etc) din cauza experientelor lor nefaste cu religia.


Asa cum copiii care nu mai cred in Mos Craciun sunt suparati pe el ca nu primesc destule cadouri.

2. Ateii vor sa elimine religia

Tot asa cum unii viseaza sa curga vin la robinet, altii sa fie vacanta tot timpul si sa traiasca intr-o lume perfecta. Majoritatea ateilor spera doar ca religiile sa ramana in sfera privata si sa inceteze amestecul in politica, viata sociala, invatamant etc

3. Ateism = darwinism

acum o luna pana si papa de la Roma l-a sarbatorit pe Darwin (in felul lui:)

4. Ateismul e responsabil de crime contra umanitatii (holocaust, pogromuri, comunism etc)

Comunismul era ateist asa cum si capsunile sunt rosii. Asta nu inseamna insa ca toate fructele rosii sunt capsuni. Morala promovata de atei vizeaza eliberarea umanitatii de dogme, adevaruri absolute si reguli impuse.

5. Ateii sunt dogmatici pentru ca ei "cred" ca Dzeu nu exista

La fel cum unii "cred" ca lumea NU a fost creata din excremente de furnica desi legendele unui trib din africa asta sustin. Ateul crede intr-un zeu mai putin decat crestinul sau musulmanul. Adica in zero zei in loc de unul singur.

6. Ateii vor sa se autoconvinga ca nu exista Dzeu pentru ca altfel ar trebui sa admita ca sunt pacatosi si i-ar invada frica de Iad.

Morala religioasa functioneaza dupa modelul pedeapsa si rasplata. Pe scara dezvoltarii morale a lui Kohlberg acest tip de morala s situeaza la primul nivel, acela al unui copil de 4 ani care se teme de pedeapsa paterna. In timp ce, pe aceeasi scara, morala filosofica se situeaza intre nivelele 4-6.

7. Ateii sunt convinsi ca stiinta explica totul .

Stiinta nu explica totul dar e singura unealta cu care putem descrie realitatea. Fraza de mai sus se poate aplica insa religiilor, ele sunt convinse ca detin adevarul absolut revelat inca acum mii de ani. Nu degeaba spunea Voltaire despre un religios ca: "Omul acela trebuie sa fie un mare ignorant: are raspuns la toate intrebarile" (Voltaire, Dictionar filosofic)

8. Noul val de ateism e la fel de extremist ca si fundamentalistii religiosi pe care ii critica.

Asa cum chelia e o culoare a parului sau abstinenta o forma de a face sex.
Ateii sunt indivizi diferiti, nu au o ideologie si in multe domenii au pareri diferite. Singurul lucru care ii uneste este respingerea credintelor naive si irationale.

9. Ateii cred in stiinta asa cum credinciosii cred in Dzeu, e acelasi lucru

Una e sa "crezi" ca echipa ta favorita o sa castige si alta e sa "crezi" in existenta unor personaje imaginare. Un derivat al acestui mit este : "de unde stii ca speciile au evoluat ca n-ai fost tu acolo sa vezi, crezi deci ce spun altii": echivaleaza cu "de unde stii ca mama ta te-a nascut si ca nu te-a adus barza, doar nu iti amintesti nimic din momentul acela, ti l-au povestit altii"

etc

Aucun commentaire: