mardi 28 avril 2009

O "porcarie" de complot


Conspirationistii sunt serviti: s-a dat startul la scenarii privind originea virsului gripei porcine. Nici nu s-a raspandit bine virusul pe planeta ca au si aparut cele mai traznite teorii: de la deja plictisitoarea Big Pharma si guvernul mondial care vrea sa ne decimeze pana la pedeapsa divina a lui Allah catre occidentalii care mananca un animal impur sau complotul tarilor musulmane ce vizeaza tarile bogate...
Alta teorie zice ca virusul a fost de fapt o tentativa de atentat contra presedintelui Obama in timpul vizitei sale in Mexic, alta zice ca e de fapt campania de promovare a unui nou vaccin etc etc

Altfel ocazia panicii mondiale create de aceasta "porcarie" nu trebuie ratata: creationistii au posibilitatea de a urmari evolutia in direct:
In cursa inarmarii contra sistemului imunitar evolutia actioneaza asupra a 2 proteine virale: H (hemaglutinina) si N (neuraminidaza).
Proteina H e cea care e recunoscuta cel mai des de catre sistemul imunitar si prin urmare supusa unei presiuni evolutive mari si continue. Arborele ei filogenetic arata ca un cactus cu un trunchi principal (care arata directia evolutiei) si numeroase ramuri scurte care reprezinta virusii ce nu au avut destula virulenta ca sa supravietuiasca...
E un aspect important pentru ca pe baza lui se pot face predictii privind evolutia ulterioara a virusurilor ceea ce e de mare ajutor in punerea la punct a unor noi vaccinuri.

Virusul gripei a cunoscut insa in trecutul recent schimbari mult mai drastice. Atunci cand tulpinile de virus provenite de la animale diferite infecteaza aceeasi celula pot avea loc rearanjari genetice ce au ca rezultat o noua combinatie de proteine H si N. Este probabil ceea ce s-a intamplat in cazul gripei porcine mexicane (asa sustine New Scientist)
De fapt aceleasi recobimbinari genetice au fost la originea epidemiilor din 1957 si 1968. Ba chiar se crede ca si virusul care a provocat marea pandemie din 1918 a trecut mai intai pe la pasari si printr-un porc inainte de a contamina omul si de a ucide cateva zeci de milioane de persoane (de fapt nu virusul e mortal ci complicatiile -pneumonie si infectii).


Schimbarile in fizionomia virusului gripal fiind insa un exemplu clasic de evolutie in direct... creationistii nu au nici un motiv sa se teama de el.

Iar conspirationistii nu ar trebui sa se trateze cu antiviralele fabricate de Big Pharma si nici sa se vaccineze anti-gripa porcina (atunci cand vaccinul va fi disponibil)... Asta daca vor sa mai fie credibili si consecventi cu ei insisi.

3 commentaires:

Novaccin a dit…

Gripa porcina, dar n-a murit niciun porc.... Iar de gripa obisnuita mor sute de mii de oameni anual. Manipulare 100%.
Apropos de gripa aviara, care a afectat cateva gospodarii din Dobrogea acum cativa ani in urma..; o babuta careia i se gazau pasarile din curte de catre o echipa de veterinari, a fost intrebata de un reporter daca stie ce este gripa aviara...babuta a raspuns: gripa aviara sunt acei domni in halate albe care imi omoara (gazeaza) pasarile...

salmi a dit…

Eu am mai auzit una: cica e de la rusi :)).

Profu' de Religie a dit…

Din păcate nu numai ei nu se vaccinează, interzic şi vaccinarea copiilor lor.
Problema, egoistă de altfel, este că noi, cei vaccinaţi, sănătoşi şi, prin asta, muncitori şi plătitori de impozite va trebui să muncim şi mai mult pentru a putea plăti mai multe impozite cu care să subvenţionăm sistemul sanitar care trebuie să încerce ai salva pe cei ce mai pot fi salvaţi.
Cred că ar trebui schimbată paradigma, egoism la greu... în sănătate. Plăteşti - primeşti informaţie; nu plăteşti - du-te la preot să-ţi citească (deşi şi acolo e contra cost). Eşti copilul unor iresposabili... ghinion.