vendredi 24 avril 2009

Tata, vreau un revolver!


Suntem de vreo saptamana in Corsica in casa bunicii (mémé sau in limbaj local "minana"). Aca se distreaza cu cainii, pisoii, magarul si cu Jules, copilasul din vecini insa insa de curand incepe sa o macine gandul de 'acasa'.
De ex aseara il vede la TV pe prezentatorul jurnalului de stiri si isi aminteste:
"pe asta il avem si acasa!":)

Dealtfel acasa aveam si soare ceea ce aici, contrar asteptarilor, nu avem aproape deloc. Insa in ciuda norilor si a vantului locurile din partea asta de lume raman absolut superbe...pacat insa ca insula e in continuare locuita (ca citez o fraza celebra:)

Dupa cum probabil stie stie toata lumea, corsicanii sunt nationalisti ca mai toti insularii care isi inchipuie ca au vreun merit numai datorita locului unde s-au nascut. Nationalismul merge mana in mana cu mania persecutiei, li se pare ca lumea intreaga e impotriva lor, ii considera pe francezi ("les gôôôlois") colonizatori care le invidiaza peisajele si le fura banii (de fapt e cam invers:).
Dealtfel toti "ne-corsicanii" francezi (si nu numai) sunt numiti peiorativ "pinzutti" si priviti cu neincredere daca nu de-a dreptul cu ostilitate.

De sarbatori (craciun, anul nou.. de paste mai putin pentru ca nu e considerata nici pe aici cine stie ce sarbatoare) locuitorii se "distreaza" utilizandu-si armele de foc cu care e dotata orice casa care se respecta . De aceea vizitatorii sunt sfatuiti la modul serios sa nu utilizeze deltaplanul in zilele de sarbatoare...

Lucrurile stau cam ca in gluma aceea cu copilul si tatal care nu vrea sa-i cumpere un revolver (dealtfel prin partile astea nu e considerata chiar o gluma:))

"tata, vreau un revolver"
" nu pot sa-ti iau esti prea mic"
"tata, ia-mi un revolver"
" nu se poate"
"tata, ia-mi un revolver"
"am zis nu, cine comanda aici eu sau tu?"
"tu... dar daca as avea un revolver..."

Corsicanii mai au si reputatia de lenesi. Cica atunci cand Iisus a intrat intr-un bar si a inceput sa faca miracole vindecand un paralizat, un orb, un schiop...ajunge si in dreptul corsicanului care instantaneu incepe sa strige : "pe mine nu ma atinge! sunt in concediu medical!"

Iar cand un corsican iti povesteste suparat cum a venit celebritatea X si a cumparat o plaja pe care a vrut sa toarne betoane... sa nu cumva sa-i amintesti ca edilii lor sunt coruptii care dau autorizatiile de construire...

Daca cu toate acestea ii vine cuiva ideea sa se aventureze totusi in aceste locuri, iata cateva sfaturi de la un corsican autentic:

- Nu uitati ca aici nu sunteti la voi acasa
- Lasati totdeauna un bacsis, cativa centi sunt suficienti... uneori pentru a va salva viata!
- Nu spuneti niciodata "la noi e mai ieftin"
- Nu agatati fetele din ajaccio, nici noi nu reusim
- Drumurile noastre nu sunt periculoase, nu stiti voi sa conduceti
- Nu mai mergeti cu 40km/h pe drumurile de munte
- Nu mai repetati intr-una "ce frumos e aici"... stim si noi asta
- Napoleon e imparatul francezilor, nu al nostru
- Aici folosim claxonul pentru a ne saluta intre noi. Cunoasteti pe careva in zona? Nu. Atunci nu claxonati!
- O masina de inchiriat ramane o masina de inchiriat chiar daca are numar local
- Un corsican nu e niciodata singur
- Nu va asezati niciodata la bar, e locul nostru
- Si nu uitati ca aici peste tot suntem la noi acasa... chiar si atunci cand suntem la voi acasa!
etc

In rest, vacanta placuta:)


1 commentaire:

Degetica a dit…

:D
Imi place meme, si mamei sotului meme i s-a zis intotdeauna, pana si Sofia (care n-a apucat-o) ii zice asa:)