vendredi 5 février 2010

Denialism = negationism (ne) stiintificSau folosirea unor tactici retorice pentru a lasa sa se inteleaga ca exista o dezbatere pe o anumita tema cand de fapt nu e cazul.

Mod de intrebuintare:

1) Conspiratia: lumea nu e de acord cu tine? E chiar dovada ca ai dreptate. Interese puternice sunt in joc deci e obligatoriu sa fi contrazis. Compara-te cu genii care n-au fost recunoscute imediat, Galilei, Einstein. Nu cumva sa mentionezi insa ca acestia si-au demonstrat teoriile si n-au asteptat sa fie crezuti pe cuvant.

2) Selectivitatea: un studiu stiintific pare sa-ti confirme teoria in timp ce alte cateva mii o demonteaza? Nu-i nimic, citeaza la nesfarsit primul studiu si nu cumva sa le deschizi macar pe celelalte!

3) Falsii experti : gaseste o personalitate cu cele mai impresionante titluri posibile care sa fie de acord cu tine. Atentie mare sa nu mentionezi ca persoana respectiva n-are absolut nici o autoritate in domeniul in care se exprima.

4) Asteptarile imposibile: cere link catre un studiu stiintific care sa demonstreze ca n-ai dreptate. Daca ti se ofera, spune ca nu e valabil, ca ar fi trebuit facut in alta tara, in alt secol, pe alt esantion, cu alte milioane de cazuri etc. Schimba criteriile in functie de raspunsurile pe care le primesti.

5) erorile de logica: foloseste-le din belsug. De exemplu, te-ai oprit la un semafor si ziua urmatoare te-ai imbolnavit de gripa porcina. Concluzie: semafoarele sunt periculoase si trebuie interzise !

Exemple de negationism (ne) stiintific:
Miscarea anti-vaccinalista
Creationismul / Intelligent Design
Negationismul incalzirii globale
Negarea atentatelor din 11 septembrie - teoria complotului
Negarea existentei HIV
Negarea holocaustului
etc

4 commentaires:

Novaccin a dit…

hehe, numa' oameni "de bine" în lumea asta!!!
Paradoxul este că unele dintre negațiile pe care le enumerați, se pedepsesc prin lege dacă sunt clamate public....asta spune ceva...să zicem...trotzkism...

Profu' de Religie a dit…

Ai uitat una, Alexandra
6) Ironia: dacă cineva te contrazice argumentat, ia-l la mişto. Dacă te legi şi de lucruri generale, cum ar fi "oameni de bine" sau "deţinătorii adevărului" şi îi gratulezi cu titlurile astea ai mari şanse de a demonta orice încercare de critică sau analiză.

Chestia asta cu mişcarea "anti-vaccinalistă" mi se pare o formulare un pic forţată, aş spune "antivaccin"...

Alexandra a dit…

profu, exact, o uitasem pe asta cu "detinatorul adevarului absolut" si "bine ca le stii tu pe toate":)

Cat despre "miscarea antivaccinalista" cred ca titlul asta suna mai apropiat de ceea ce reprezinta: o secta cu credinte absolut irationale.

Anonyme a dit…

Da, intr-adevar, conspiratia ocupa locul I cu ponderea cea mai mare in randul argumentelor (sau anti-argumentelor) pentru aproape orice. Ce ne facem cu medicii foarte multi la numar, din pacate, care sunt impotriva tuturor vaccinurilor, fie ele HPV, fie gripale (nu conteaza) pe motiv ca n-au stiut de fapt contraindicatiile (nefiind informati de la bun inceput, in mod voit, bineinteles) sau ca totul se invarte in jurul intereselor materiale ale nu stiu carui secretar de stat? Cred ca si acestea intra tot la capitolul "conspiratii". Nici macar nu mai e interesant subiectul acesta. Pe cand anti-conspiratia?